Weesfietsen opruimen in zes gebieden

, Den Haag

Wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte, VVD) is met het handhavingsteam op pad geweest om in Bezuidenhout-Oost weesfietsen weg te halen. Bezuidenhout is één van de zes nieuwe wijken waar sinds oktober van dit jaar in een deel van de wijk de weesfietsenregeling van kracht is. De fietsen die vandaag, woensdag werden afgevoerd, waren eerder al aangemerkt als weesfiets. Weesfietsen is één van de toenemende ergernissen in de stad die door de gemeente wordt aangepakt.

Boudewijn Revis: “Het verbaast mij iedere keer weer hoeveel fietsen er ongebruikt op straat blijven staan. De handhavers hebben samen met de buurtorganisaties in de zes wijken ongebruikte fietsen opgespoord om ze te labelen, registeren en fotograferen. In dit deel van Bezuidenhout-Oost werden 485 fietsen aangemerkt als weesfiets. De fietsen die er vandaag nog ongebruikt staan, halen wij weg. Door fietsen op te ruimen, is dit deel van de wijk een beetje schoner en minder rommelig geworden. Bovendien hebben mensen die hun fiets wél regelmatig gebruiken nu weer plek om de fiets te stallen.”

Wijk voor wijk
De weesfietsenregeling geldt in delen van de wijken. De handhavers gaan wijk voor wijk te werk. Duinoord was de eerste wijk in de reeks van zes waar weesfietsen zijn opgespoord en afgevoerd naar het Fietsdepot Haaglanden. Eind januari zijn de zes wijken klaar.

Wrakken opgeruimd
Voorafgaand aan het verwijderen van weesfietsen hebben de handhavers 154 fietswrakken weggehaald uit de zes aangewezen gebieden. Fietswrakken zijn verwaarloosde fietsen (roestvorming, sterk vervuild, zachte banden, etc.) die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud zijn. Fietswrakken krijgen een label en worden na drie dagen verwijderd. In Regentessekwartier zijn onlangs 500 fietswrakken van straat gehaald.

Acht wijken
De weesfietsenregeling geldt nu in delen van Duinoord, Bezuidenhout, Stationsbuurt, Leyenburg, Rustenburg-Oostbroek en Strandweg/Boulevard. In Regentessekwartier en Zeeheldenkwartier gold deze regeling al. In deze aangewezen gebieden mogen fietsen niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan.

Zorgvuldig te werk gaan
Fietsen verwijderen is niet zo makkelijk als het lijkt. Elke fiets op straat is immers iemands eigendom. De handhavers moeten daarom zorgvuldig te werk gaan. Bewoners en bewonersorganisaties weten als geen ander waar achtergelaten fietsen staan. Daarom helpen bewoners de handhavers bij het opsporen van weesfietsen om ze te kunnen labelen, registreren en fotograferen. Een fiets die er na 28 dagen nog steeds ongebruikt staat, wordt verwijderd en naar het Fietsdepot Haaglanden gebracht.

Foto: Valerie Kuypers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *