VVD: stop gemeentelijke investering in Aardwarmte

, Den Haag

De VVD in de Haagse gemeenteraad roept wethouder Baldewsingh (PvdA, Duurzaamheid) op een eventuele doorstart van het project Aardwarmte Den Haag volledig aan marktpartijen over te laten. De partij is van mening dat er geen belastingcent meer naar dit project mag gaan. Nu het faillissement van het aardwarmteproject is aangevraagd, vindt VVD-raadslid Daniëlla Gidaly dat er geen ‘goed’ geld achter ‘kwaad’ geld mag worden aangegooid. Gidaly: “We moeten voorkomen dat er nog meer belastinggeld in deze bodemloze put wordt gestort.”  

De oproep van Gidaly is ingegeven door het voornemen van wethouder Baldewsingh om na het faillissement een doorstart te maken met nieuwe partijen. De VVD ziet een doorstart, waarbij de gemeente betrokken is echter niet zitten. Gidaly: “Al in een eerder stadium heeft de wethouder om extra investeringen gevraagd om enkele ‘kleine’ tegenvallers op te kunnen vangen. Vanwege de grote risico’s zag de VVD die extra investering destijds al niet zitten.” Gidaly benadrukt dat deze risico’s ook bij een doorstart niet zijn weggenomen. “De VVD wil daarom niet dat er vanuit de gemeente nog belastinggeld in het aardwarmteproject wordt gestoken. In plaats daarvan moet de wethouder een eventuele doorstart overlaten aan gespecialiseerde marktpartijen en vooral niet zelf weer de touwtjes in handen nemen.”

Gidaly vindt het mislukken van het aardwarmteproject een dure, maar tevens wijze les voor de gemeente. “Het project Aardwarmte Den Haag toont weer eens aan dat de gemeente niet de aangewezen partij is om een project, dat technisch zo complex en risicovol is, te leiden. Laat dergelijke projecten in het vervolg aan specialisten over en beperk je als gemeente tot de kerntaken,” aldus Gidaly.

Foto: Jason Pier in DC – Flickr (cc)

Een reactie op “VVD: stop gemeentelijke investering in Aardwarmte

  1. Pingback: Problemen met Aardwarmteproject Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *