VVD in de pers | Parkeergarages zijn een drama

, Schilderswijk

(de Telegraaf, 10 dec 2014)

DEN HAAG – Onveilig, brandgevaarlijk en smerig. Dit is de conclusie uit het door de VVD opgesteld zwartboek over de parkeergarages in de Haagse buurten Schilderswijk en Transvaal. De VVD Haagse Kwartier Centrum ging de afgelopen weken zelf op onderzoek uit en bekeek steekproefsgewijs garages in de buurten en zette alles op papier. Dit naar aanleiding van onbevredigend antwoord van de gemeente op vragen van raadslid Ingrid Michon. Zij had naar aanleiding van klachten van omwonenden de situatie aanhangig gemaakt. Een brand afgelopen zomer in een van de garages zette haar vervolgens nog eens extra op scherp.

“De gemeente stelde in haar antwoorden dat er niets mis was met het beheer. Met dit zwartboek kunnen we nu met foto’s en onze onderzoeksresultaten laten zien hoe slecht het ervoor staat. Het is nu zaak dat de gemeente de beheerder Q-park aanspreekt op de afspraken over onder andere het onderhoud. Dit is allemaal contractueel vastgelegd, maar wordt niet nageleefd”, stelt Michon, die vanmorgen tijdens de commissievergadering Leefomgeving het zwartboek overhandigt aan verantwoordelijk wethouder Thom de Bruijn.

Tijdens het onderzoek ontdekten de medewerkers van de fractie onder meer dat in drie garages, aan de Honthorststraat, Stortenbekerstraat en David Blesstraat de nooduitgangen hermetisch waren afgesloten. Bij de garage in de Kockstraat 275 kwam de nooduitgang van de garage onder seniorenwoningen uit op een klein gangetje met een hoog hek. “Q-park verwacht blijkbaar dat de bejaarden in geval van nood over dit hek van 2,5 meter hoog klimmen”, staat als kritische noot in het zwartboek.

Ook de veiligheid van de geparkeerde auto’s en de mensen die er in en uit moeten wordt aan de kaak gesteld. Zo werd bij verschillende garages geconstateerd dat de deuren makkelijk te openen waren voor hangjongeren en dieven. Ook hingen er, behalve in de garage aan de David Blesstraat, nergens camera’s. “In sommige garages is het zo donker dat je als vrouw daar in de avond echt niet veilig kunt lopen als je auto ver weg achterin staat”, geeft Michon aan.

In de garage aan de Kockstraat troffen de liberalen uitwerpselen van de rondhangende junks aan bij de voetgangersingang. “Ronduit smerig. Sowieso stinkt het in bijna alle garages naar urine en ligt er overal vuil.”

De partij maakt zich druk over de situatie omdat bewoners in deze wijken door een gebrek aan parkeerplaatsen op straat geen vergunning krijgen. Ze zijn aangewezen op de vaak tien keer duurdere parkeergarages. Bewoners betalen daarvoor per jaar 446,64 euro voor een plek, terwijl een vergunning voor op straat per jaar 36 euro kost.

“In deze wijken zijn tientallen garages en we hebben nu een flink deel onderzocht. Wat we tegen zijn gekomen is dramatisch. De gemeente moet hierin nu haar verantwoordelijkheid pakken.”