Smit wil geen knorrepot worden

Peter Smit maakte onverwacht bekend dat hij terugtreedt als fractievoorzitter van de VVD in de Haagse gemeenteraad.

door Ellen den Hollander

Het idee sudderde al een jaar, maar de maat was vorige week ineens vol. ‘Ik hoorde mezelf weer eens knorren en dat is niet goed.’


Bron: Haagsche Courant (13-03-2003)

Peter Smit


DEN HAAG | Laatst werd hij bijna fysiek onpasselijk bij het zien van een stapel papier die hij moest doorworstelen. “Van het lezen van stapels slecht geschreven proza word je niet gelukkig”, legt Peter Smit uit in café Stout aan het Spui. “Als je wilt weten hoe de multiculturele stad in elkaar zit, word je niet wijzer van gemeentelijke stukken. Dan moet je andere dingen doen: met mensen praten, de stad ingaan, andersoortige stukken lezen.”
De 46-jarige Smit was drie jaar lang VVD-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad. Met heel veel plezier, hoor. Daar niet van. Maar hij merkte al een tijdje aan zichzelf dat hij het wel mooi geweest vond. “Als fractievoorzitter probeer ik er elke keer weer voor te zorgen dat een bijeenkomst anders verloopt, omdat ik erbij ben. Dat kost veel energie. Ik werd er zo nu en dan knorrig naar mijn omgeving. Als je zoiets merkt, dan kun je er beter nu uitstappen dan dat ze uiteindelijk over je zeggen dat je zo’n knorrepot bent geworden.”
Een jaar lang liep Smit met de vraag rond of het fractievoorzitterschap wel iets voor hem was. Het moment dat hij de knoop doorhakte, was tijdens de fractievergadering van vorige week maandag. “Ik merkte dat ik weer eens knorrig was. Dan nu maar, dacht ik toen.” De verrassing was groot. “Ik kan me voorstellen dat het vervelend was voor de anderen. ‘Zou je dat wel doen?’, vroegen ze. Maar ik had er lang genoeg over nagedacht. Gelukkig heeft bijna niemand dat gemerkt.”

Stempel
Als leider van de VVD’ers heeft hij zijn stempel kunnen drukken op de politiek. Tevreden is Smit over het integratiedebat dat door hem is veranderd. “De Haagse gemeenteraad heeft heel lang niet inhoudelijk en diepgaand gesproken over integratie. We vonden alles prachtig. Dat heb ik veranderd.”
Niet iedereen is blij met de harde (zelf zegt hij ‘heldere’) manier waarop Smit over integratie spreekt. “Ik heb veel shit over me heen gekregen. Zo ben ik wel aangeklaagd door de Amsterdamse huisarts Makdoembaks. Nooit meer wat van gehoord, maar zoiets is wel ingrijpend.”
Smit houdt van het debat. Open. Vrij. Met de mogelijkheid het oneens te zijn. “In allerlei groeperingen allochtonen merk je dat het openlijk van mening verschillen niet normaal is. Terwijl een open discussie juist een stap is naar integratie, want zo’n debat hoort bij de westerse cultuur.”
Eenvoudigweg van mening verschillen is niet gewoon in landen rondom de Middellandse Zee, heeft Smit gemerkt. “Het klinkt raar, maar Syrië, Marokko, Turkije, dat zijn toch politiestaten. Altijd geweest ook. Dat vormt een cultuur van meer of minder angst. En daar moeten immigranten hier zo snel mogelijk vanaf.”

Afkicken
Zijn inbreng bij de aanpak van illegale Bulgaren mag er volgens Smit ook zijn. “Wethouder Heijnen zei laatst dat er een ommekeer is gekomen, ook landelijk gezien. Dat is toch iets om trots op te zijn.” Dezelfde fierheid heeft de VVD’er over de 36 plekken die er komen voor drugsverslaafden die verplicht gaan afkicken. “Het scheelt misschien vijf autokraken per dag en er zijn 36 verslaafden van straat. Dat scheelt wél.”
Met zijn opvolging is hij blij. De woensdag nadat Smit aankondigde ermee te stoppen, bleek dat raadslid Pieter van Woensel zich kandidaat wilde stellen. “Ik proefde uit gesprekken met de anderen dat Pieter veel steun kreeg. Dus het was snel duidelijk.”
De officiële wisseling van de wacht was afgelopen maandag. Nu heeft Smit tijd voor het raadswerk. Want hij blijft gewoon raadslid voor de VVD. “Het is nu tijd voor verdieping.”Zware functie
De 32-jarige Pieter van Woensel volgt Peter Smit op als fractievoorzitter van de VVD. Hij is bijna een jaar lid van de Haagse gemeenteraad en heeft eerder enkele jaren politieke ervaring opgedaan in Groningen bij de studentenpartij ‘Student en stad’. Hij werkt bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
“Ik heb wel de drukte gezien die bij de functie hoort: het is een zware functie. Ik kan me ook voorstellen dat Smit er na drie jaar mee ophoudt. De meesten hebben het ongeveer twee jaar gedaan.”
“Je moet intern de boel bij elkaar houden, in de raad en alles eromheen.”
Die bezigheden zullen drukken op Van Woensels sociale leven, maar niet op zijn huwelijk, dat in augustus wordt voltrokken. “Mijn aanstaande vrouw is zelf ook politiek actief. Bij welke partij? GroenLinks.”
Partner missen
“Wij zijn het vaak niet met elkaar eens en gaan een stevig debat niet uit de weg. Ik zal zeker een debatingpartner missen”, zegt PvdA-fractievoorzitter Henk Kool.
Hij en Peter Smit hebben vaak tegenover elkaar gestaan. Voor Kool komt het vertrek van Smit als fractieleider als een donderslag bij heldere hemel. “Ik weet niet precies waarom hij stopt. Ik heb wel gemerkt dat hij zich alles erg aantrekt. In dit vak moet je ook kunnen relativeren. Peter is een serieuze man die in mijn ogen soms het leed van de wereld op zijn schouders neemt.”
Het leiderschap van een grote fractie is zwaar, benadrukt Kool nog maar eens. Smit zou maar weinig tijd hebben kunnen besteden aan zijn adviesbureau. Zelf ervaart Kool de hectiek ook. “Het is bijna een fulltime baan. De beloning zou daarom ook omhoog moeten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *