PvdA-reactie op integratievoorstel: “Voorstel Smit neigt naar staatsterreur”

DEN HAAG | Het voorstel van fractievoorzitter P. Smit van de Haagse VVD-afdeling om de geldstroom van migranten naar herkomstlanden in te dammen, neigt naar ‘staatsterreur’. Dat vindt PvdA-raadslid S. Baldewsingh.

“Smit wil kennelijk een land waarin de staat bepaalt waar migranten hun geld aan uitgeven”, zegt hij. “Dan ben je halfgetikt.” Smit vindt dat migranten het geld dat ze in Nederland verdienen, ook grotendeels hier zouden moeten investeren. Smit benadrukt dat het hem niet gaat om migranten te verplichten hun geld hier uit te geven, maar om een mentaliteitsomslag. “Als je hier bezittingen hebt, voel je je meer bij de maatschappij betrokken”, is zijn mening. De VVD’er wil vooral dat er iets wordt gedaan aan de geldstroom die bedoeld is voor de opbouw van kapitaal in het land van herkomst, zoals de aankoop van grond en huizen, en niet het geld dat is bestemd voor het onderhouden van familieleden.
Baldewsingh noemt de uitlatingen die de VVD’er gisteren deed ‘stemmingmakerij’. Hij vindt dat de liberale volksvertegenwoordiger zijn aandacht beter op andere zaken kan richten. “Als hij het zo vervelend vindt dat geld het land verlaat, laat hij dan iets doen aan al die Nederlanders die een huis in België kopen om voordeliger uit te zijn of een bankrekening openen in Zwitserland. Dat bedraagt het veelvoudige van wat migranten naar hun land van herkomst sturen.”
De PvdA’er ziet de uitlatingen van Smit dan ook niet anders als ‘weer een hoofdstuk’ in Smits ‘kruistocht tegen moslims’. “Veel allochtonen kopen hier een huis en zorgen dat ze het goed hebben. Het geld dat wordt geïnvesteerd in het thuisland is echt niet zoveel. Maar Smit is er erg goed in steeds weer de migranten in een negatief daglicht te stellen. En daar is dit voorstel weer een voorbeeld van. Hij is nota bene een liberaal. Eén punt waar zijn partij voor staat, is dat mensen die zelf hun geld verdienen zelf moeten weten waar ze het aan uitgeven. Dan is dit toch een raar voorstel?”

 

Bron: Haagsche Courant (23-10-2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *