Minder zorgkosten voor hardwerkende leraren, bouwvakkers en politieagenten

, Den Haag

Als je ziek bent, of slecht ter been, dan kun je best wel wat hulp gebruiken in het dagelijkse leven. Van buren, familie of vrienden, maar soms ook van de gemeente. Bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp of begeleiding. Daar betaal je dan ook een kleine bijdrage voor, zorg is immers niet gratis. Althans, daar denkt een groot deel van de Haagse gemeenteraad anders over.

PvdA en linkse vrienden, incluis Groep de Mos, hebben voorgesteld om de eigen bijdrage voor zorg af te schaffen. Hiervoor hebben zij ook een meerderheid gevonden in de gemeenteraad. Aan de goede intenties van de PvdA om de zorg beter te willen maken wil de VVD niet twijfelen. Wel twijfelen wij aan de oprechtheid achter de wijze waarop en waarom zij dit willen doen.

De kosten van dit voorstel zijn jaarlijkse bijna 2 miljoen euro. De indieners hebben alleen geld om de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 te overbruggen. De zorgkosten nemen de komende jaren alleen maar toe. Het lijkt hen echter om het even hoe we deze ‘gratis zorg’ gaan betalen in de toekomst. Zij willen een cadeau uitdelen voor de verkiezingen, maar vinden het de taak van een ander om het geld te vinden. ‘Na mij de zondvloed’ zal hun gedachte geweest zijn.

Het is belangrijk dat de zorg goed toegankelijk is, maar is het vragen van een eigen bijdrage nu echt een drempel? Mensen met de kleinste portemonnee betalen namelijk helemaal geen bijdrage als ze deelnemen aan de zorgverzekering die de gemeente speciaal voor hen heeft opgezet. Het zijn vooral de middeninkomens die hard worden geraakt.

De VVD heeft tegen het voorstel gestemd. Zorg is immers niet gratis, maar wel zijn de lasten oneerlijk verdeeld. Een gepensioneerde lerares met een gemiddeld inkomen –dan hebben we het echt niet over een modaal inkomen (!)– is namelijk bijna € 90 meer kwijt per maand aan exact dezelfde WMO-zorg, dan iemand met alleen AOW. Hetzelfde geldt voor de bouwvakker, de slager of de winkelmedewerker.
Dat vindt de VVD niet te verkopen en daarom hebben wij voorgesteld om iedereen maximaal € 17,50 te laten betalen. Minima gaan dan niet meer betalen (ze betalen immers niets), maar we ontzien wel hardwerkende leraren, bouwvakkers en politieagenten.

Dit voorstel werd niet gesteund en door PvdA en HSP weggehoond als steun voor rijkelui. Daar brak onze klomp, omdat zij immers juist de hogere inkomens niets laten betalen en de kleine inkomens niet tegemoetkomen. Die betaalden immers al niets. Ons voorstel om het hele zorgbeleid tegen het licht te houden, de lasten eerlijk te verdelen én de zorg betaalbaar houden haalde het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *