Leuzen worden niet getoetst

DEN HAAG | Er is in Den Haag geen toetsing vooraf van leuzen die demonstranten mee willen dragen, maar er wordt wel gevraagd welke leuzen men van plan is mee te nemen.

Dat heeft burgemeester Deetman vanmorgen geantwoord op de vraag van Peter Smit, fractievoorzitter van de VVD in de Haagse gemeenteraad, of het regel is om leuzen vooraf te toetsen. “De indruk dat dit gebeurt, is gewekt door korpschef Wiarda in een artikel in de Haagsche Courant van 21 november”, vindt Smit.

Deetman zegt dat er alleen vooraf overleg is. “In sommige gevallen is het van belang dat de betogers weten hoe de politie zal handelen.” Ingrijpen als een leus niet kan. “Dat handelen door de politie kan achteraf worden getoetst bij de rechter.” Volgens Deetman kunnen demonstranten die zich niets aantrekken van wat de politie over de toelaatbaarheid van hun leuzen vindt, ze gewoon meedragen. “Maar dan weten ze dat de politie zal ingrijpen.” Ook de manier van het meedragen van de leuzen is onderwerp van overleg. “Is het een spandoek tussen stokken, weten we die kunnen worden gebruikt als wapen tegen de politie en politiepaarden.” Deetman zegt dat het overleg vooraf in 75% van de gevallen goed werkt. “Maar als u het anders wilt, moet u het zeggen. Ik wijs u wel op de consequentie dat er meer politie moet worden ingezet bij demonstraties.”


Bron: Haagsche Courant (11-12-2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *