Kritiek VVD op deal Dreeshuis

DEN HAAG | “Niet zoals het hoort”. Dat is het oordeel van de VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad over de aankoop van het Dreeshuis door de NV Woningbeheer.

door Herman Rosenberg

“Hier wordt met gemeenschapsgeld een politiek project van één partij betaald. Dat is niet goed”, zegt VVD-fractievoorzitter Peter Smit.
Afgelopen week werd bekend dat Woningbeheer op verzoek van PvdA-fractievoorzitter Henk Kool het huis aan de Beeklaan heeft aangekocht voor een bedrag van 425.000 euro. Daarbij is afgesproken dat de Stichting Dreesmuseum in oprichting het pand binnen een half jaar voor hetzelfde bedrag plus kosten overneemt.
Woningbeheer is voor honderd procent eigendom van de gemeente Den Haag. De NVbeheert en exploiteert het voormalige gemeentelijk woningbezit en houdt zich bezig met het stimuleren van woningonderhoud.

Vriendjes
De VVD vindt dat de aankoop niet in overeenstemming is te brengen met de doelstellingen van Woninbeheer. “Middelen van de overheid zijn niet bestemd voor vriendjes”, zegt Smit, doelend op de goede contacten tussen de PvdA en de NV. De VVD’er denkt nog na over de vraag hoe hij de kwestie in de gemeenteraad aan de orde kan stellen.
Woningbeheer zelf is zich van geen kwaad bewust. “Wij vinden dit geen ongebruikelijke transactie. We werken mee aan een goed doel: het instandhouden van het Dreeshuis. Bovendien behoort de Beeklaan tot onze aandachtsgebieden”, aldus een woordvoerster.
Henk Kool is teleurgesteld over de kritiek van de VVD. “Erg kinderachtig. Ik kan er niets aan doen dat de VVD niet van die grote kopstukken heeft voortgebracht als wij. Behalve Thorbecke, maar op die laan leggen wij nu fietspaden aan. Het is onzin om te suggereren dat hier iets gebeurt dat niet oirbaar is. Woningbeheer is er ook voor bijzondere projecten. En het is zo geregeld dat de NV er absoluut geen schade door kan lijden”.
Na de zomer begint Kool met zijn stichting een inzamelingsactie om de aankoopsom voor het huis bij elkaar te krijgen.
Ook van andere zijde krijgt de PvdA kritiek te verduren. De SP heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de kwestie die gisteren ook naar de raadsleden zijn verstuurd. Vooral de precieze werkwijze en de exploitatiekosten staan volgens de partij ter discussie. Volgens de SP is gemeenschapsgeld gebruikt voor een privéplannetje van een fractievoorzitter.

Bron: Haagsche Courant (29-06-2002)