Jaarwisseling is nu avond van wetteloosheid. Haagse VVD kiest voor een veilige en feestelijke jaarwisseling mét siervuurwerk, maar zonder rotjes en vuurpijlen

Oud en Nieuw staat voor mij gelijk aan oliebollen eten, champagne drinken, met vrienden en familie zijn én siervuurwerk afsteken. Een mooie traditie, die ik wil koesteren. En juist daarom is het nodig dat we de regels gaan aanpassen.

Het lijkt er namelijk op dat er tijdens de jaarwisseling geen feeststemming, maar wetteloosheid heerst: alsof onze weten regelgeving deze nacht niet geldt, er geen fatsoen en moraal is en alles mag en kan. Ruiten van bushokjes worden opgeblazen, auto’s worden in de fik gestoken en hulpverleners worden belaagd. Dat is toch niet normaal?! Deze wandaden worden echter niet alleen maar veroorzaakt door vuurwerk. Daarom is een brede aanpak nodig.

Een deel van de problemen komt natuurlijk wel door (misbruik van) vuurwerk. Tegelijk gaat het overgrote deel van de mensen die vuurwerk afsteekt daar op een nette en veilige manier mee om. In ons verkiezingsprogramma waren we tegen een verbod op siervuurwerk en dat zijn we nog steeds. Hier zijn namelijk relatief weinig problemen mee en mensen beleven er veel plezier aan. Knalvuurwerk en vuurpijlen gaan wat ons betreft wel in de ban.

Naar een veilige jaarwisseling
Wat we naast deze maatregel echter ook nodig hebben, is een andere mindset: Het moet duidelijk zijn dat we sommige dingen niet accepteren: vuurwerk gooien naar een hulpverlener, dat is toch gewoon niet normaal. En daarnaast moeten we ervoor open staan om met de hele stad in gesprek te gaan over hoe de jaarwisseling volgend jaar veiliger en feestelijker plaats kan vinden.

Hoe ziet de Haagse VVD dat dan voor zich, vraagt u zich nu vast af.
Het afsteken van siervuurwerk moet gewoon mogelijk blijven in Den Haag. Zowel voor de ouders die om 12 uur samen met hun kinderen vuurwerk willen afsteken, als tijdens de georganiseerde vuurwerkshow bij de Hofvijver. Daarnaast wil ik dat de gemeente initiatieven van bewoners en organisaties om evenementen te organiseren ondersteunt, mét uiteraard een onafhankelijke toets op veiligheid. Op die manier kunnen er volgend jaar ook veilige en verantwoorden vreugdevuren plaatsvinden. Ook bewoners en organisaties die zich willen inzetten voor een veilige jaarwisseling in hun buurt kunnen op steun van de gemeente rekenen.

Daarnaast moeten we uiteraard in blijven zetten op stevig handhaven en het vergroten van de pakkans: bijvoorbeeld met behulp van (private) camerabeelden, het inzetten van handhavers en politie in burger en door daders een gebiedsverbod of huisarrest op te leggen voor de volgende jaarwisseling. Ook vind ik dat de gemeente meer bestuurlijke maatregelen in kan zetten om raddraaiers aan te pakken.

Want de jaarwisseling hoort een feestje te zijn in plaats van een nacht van wetteloosheid en laten we er met z’n allen voor zorgen dat we volgend jaar weer kunnen genieten van een mooi feestje!


Klik hier om de discussienota te downloaden

Jaarwisseling is nu avond van wetteloosheid. Haagse VVD kiest voor een veilige en feestelijke jaarwisseling mét siervuurwerk, maar zonder rotjes en vuurpijlen