Haagse VVD in het nieuws: ’Stop de terreur van de colporteur’

Telegraaf, woensdag 5 februari 2020

door Tanja Verkaik

VVD wil verbod straatverkopers

DEN HAAG Straatverkopers die mensen werven voor een goed doel of een telefoonabonnement willen slijten: het is een van de grootste ergernissen in de Haagse binnenstad van bewoners en ondernemers.

De VVD wil korte metten maken met de enorme hoeveelheid colporteurs en pleit voor een verbod op straatverkoop in het centrum. „Stop de terreur van de colporteur”, zegt fractievoorzitter Frans de Graaf.

„Wat een goed idee”, zegt studente Anna, die horendol wordt van de straatverkopers. „Ik ben al drie keer aangesproken in een straal van vijfhonderd meter”, schat ze. „Dat kan best wat minder.” Een andere shoppende Hagenaar heeft ook alleen maar lof voor het plan. „Soms kom je gewoon niet van die mensen af. Hoogst irritant.” Daar sluit De Graaf zich bij aan. „Irritant en soms ook intimiderend. Dat zijn de signalen die wij binnenkregen van bewoners en mensen die werken in het centrum.”

Met een algeheel verbod voor straatverkoop in het winkelgebied van het Haagse centrum wil zijn partij colporteurs de pas afsnijden. „Je hebt het recht om niet lastig te worden gevallen op straat. Net als dat je een sticker op je brievenbus kunt plakken om geen reclame te krijgen of je je kunt inschrijven voor het bel-me-nietregister.” De Graaf wordt zelf ook vaak aangesproken door straatverkopers tussen station Den Haag Centraal en het centrum. „Sommigen zijn heel vasthoudend.” ’Wilt u echt geen lagere energierekening?’, geeft hij als voorbeeld. „Als je aan het shoppen bent of onderweg naar je werk wil je niet constant worden aangesproken door mensen die je iets proberen aan te smeren.”

Verboden is het niet. Voor straatverkoop hoeft geen ventvergunning te worden aangevraagd bij de gemeente. Een verbod is daarom de beste optie, volgens de VVD-fractievoorzitter. „Dan is het duidelijk voor handhavers dat het niet mag.”

Lichtere varianten zijn ook mogelijk, maar hebben niet de voorkeur van de partij. „Denk aan een meldplicht voor straatverkopers bij de gemeente of het dragen van herkenbare kleding.” Ook de ondernemers ergeren zich. „Straatverkoop is al jaren een doorn in het oog van de ondernemers”, zegt Arnoud Kapaan, voorzitter van de Binnenstad Ondernemers Federatie (BOF) „Wij hebben geen enkel probleem met een verbod in het centrum.” Hij hoort met name klachten over te veel straatverkoop in de Grote Marktstraat, Spuistraat en Weversplaats. De Graaf pleit voor een verbod in alle winkelstraten.