Haagse VVD in het nieuws: Pleidooi voor een Lokale Zaterdag

Telegraaf, dinsdag 24 december 2019

door Tanja Verkaik

In navolging van Black Friday en Cyber Monday pleit het Haagse VVD-raadslid Judith Oudshoorn voor Lokale Zaterdag om de lokale middenstand in Den Haag een zetje in de rug te geven. „Ik weet: het is vloeken in de liberale kerk. Iedereen moet zelf kiezen waar hij of zij winkelt, maar waar mogelijk moet het stadsbestuur lokaal inkopen zoveel mogelijk stimuleren”, vindt Oudshoorn.

„Het Haagse ’winkelhieren’ moet op de kaart worden gezet”, vindt Oudshoorn. Onlangs werd ’winkelhieren’, oftewel lokaal kopen, uitgeroepen tot woord van het jaar in België. „De Belgen hebben het begrepen: winkelhieren is een investering in je eigen lokale economie.” Daarnaast wijst zij erop dat de lokale ondernemer zorgt voor leefbaarheid en gezelligheid in de Haagse winkelstraten.

„Rondom Kerstmis, Sinterklaas, Halloween en andere feestdagen versieren lokale winkeliers, zoals hier op ’De Fred’, de straten”, wijst Oudshoorn. „Dat doen online winkels niet. Bovendien draagt lokaal winkelen bij aan een baan voor een Hagenaar of het sponsoren van een voetbalclub.” Daarom verdient de middenstand volgens het raadslid meer aandacht in de vorm van een Lokale Zaterdag. Oudshoorn stelt schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur om dit mogelijk te maken, bijvoorbeeld in samenwerking met ondernemers- en winkeliersverenigingen.

„Persoonlijk vind ik Black Friday geen goede marktbeweging”, zegt Oudshoorn. „Er worden onredelijke kortingen gegeven die een winkelier met personeel en een pand niet kan betalen”, stelt Oudshoorn. „In feite concurreer je de lokale middenstand weg, terwijl die juist de leefbaarheid bevordert. Lege winkelpanden zorgen voor verpaupering en het trekt ondermijning aan. Dat is niet goed voor de stad.”

Het raadslid vindt dat het college een grotere rol kan spelen in het bevorderen van de wijkeconomie. „Iedere wethouder heeft een eigen wijk. Zorg dat je als wethouder aanwezig bent bij een opening van een winkel. Nu wordt er vooral gekeken naar loszittende stoeptegels tijdens wijkschouwen. En faciliteer ondernemers zoveel mogelijk door te kappen met alle onnodige eisen die aan een vergunning voor bijvoorbeeld een braderie worden gesteld”, zegt Oudshoorn. Het college hoeft volgens de VVD’er niet met een zak geld aan te komen, maar kan wel ondernemers zoveel mogelijk faciliteren met kennis en kunde en het versoepelen van regels, vindt zij. Ook kan Den Haag een statement maken door zelf ook zoveel mogelijk lokaal in te kopen. „Koop kerstpakketten en geschenken bij de Haagse middenstand”, besluit Oudshoorn, die hoopt dat het gemeentebestuur Lokale Zaterdag omarmt.