Haagse VVD in het nieuws: Plan van aanpak na inbraakgolf

Telegraaf, woensdag 6 november 2019

door Tanja Verkaik

Flexibel cameratoezicht, meer buurtpreventieteams en buurt-appgroepen waarbij de politie is aangesloten moeten de inbraakcijfers omlaag brengen. ,,Er moet echt een tandje bij om de inbraakgolf aan te pakken”, zegt VVD-fractievoorzitter Frans de Graaf na het uitkomen van cijfers van de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis.

,,Ik ben me kapot geschrokken van de cijfers”, zegt De Graaf. De VVD en Islam Democraten stellen allebei schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur nadat blijkt dat de inbraakcijfers in de postcodegebieden in de Schilderswijk (2526), Schilderswijk-West en de Groente-en Fruitmarkt (2525) erg hoog zijn. Postcodegebied 2526 spant de kroon met tien inbraken in deze periode en vier pogingen daartoe. In postcodegebied 2525 zijn de afgelopen drie maanden zeven inbraken geweest en twee pogingen tot inbraak.

Tahcin Çetinkaya, fractievoorzitter Islam Democraten, woont zelf in postcodegebied 2525 en kan erover meepraten. ,,Ik ben zelf twee keer de dupe geworden van inbraken. Een keer is tijdens mijn vakantie mijn hele huis overhoop gehaald.” ,,Inbraak is heel heftig”, zegt De Graaf. ,,Het is geen fijne gedachte als iemand door je spullen snuffelt.”

De VVD pleit daarom voor meer flexibel cameratoezicht, in overleg met de politie. ,,Er wordt al best veel gedaan om inbraak tegen te gaan, maar blijkbaar niet genoeg.”

Çetinkaya wil met name de buurt graag activeren door buurtpreventieteams en appgroepen in buurten te stimuleren. Hiervoor moet ook de portemonnee worden getrokken door de gemeente, vinden beiden. ,,Veel mensen in deze buurten vrezen visuele controle. Maar met name bij migrantengroepen is meer bewustwording nodig. Ook zij moeten meehelpen om de wijk leefbaar te houden, door bijvoorbeeld in een appgroep van de buurt verdachte situaties te melden”, zegt Çetinkaya. Ook kunnen de wijkbudgetten worden ingezet om bewoners uit ter rusten met bijvoorbeeld walkie talkies en hesjes. ,,Het wijkbudget gaat veel naar welzijn, maar kan ook ingezet worden om de veiligheid te vergroten”, vindt De Graaf, die vindt dat de gemeente hier een actieve rol in kan spelen. ,,De gemeente kan bijvoorbeeld voorlichtingsavonden organiseren om een buurtpreventieteam op te tuigen.” Veel bewoners van de Schilderswijk kijken er volgens Çetinkaya niet op van het hoge aantal inbraken. ,,Die halen hun schouders op en vinden het niet opvallend in zo’n drukke wijk.” De Graaf:,,Het is erg dat dit normaal wordt gevonden.”

Ook Zuiderpark/Moerwijk West, Oost en Noord, Centrum, Rivierenbuurt en Morgenstond Oost zijn in trek bij inbrekers.