Haagse VVD in het nieuws: ‘Lang wachten tozo is onacceptabel

Vrijdag 22 januari – Door Tanja Verkaik, de Telegraaf

Haagse ondernemers komen in de knel omdat zij maandenlang moeten wachten op een noodkrediet vanuit de zogenaamde Lening Bedrijfskrediet vanuit de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo). „De gemeente gedraagt zich als een mammoettanker die weken de tijd nodig heeft”, stelt VVD-raadslid Judith Oudshoorn.

Het raadslid diende donderdag een motie in om dit probleem op te lossen. „Hoe is het mogelijk dat er al acht weken nodig zijn om een aanvraag af te handelen? Haal desnoods ambtenaren van andere afdelingen om te helpen met het verwerken van aanvragen. Dit is een noodsituatie en daar moet ook een noodscenario voor klaarliggen.”
Alexander Roep, eigenaar van Lokaal Duinoord, diende eind november de aanvraag in, maar hoorde weken niks. „Het is een supermooie regeling die is bedoeld om de vaste lasten, zoals huur en elektriciteit te kunnen betalen. Maar het wordt rampzalig uitgevoerd.”
De ondernemer had een aantal weken na het indienen van de aanvraag nog niets gehoord en belde meermaals op of er nog extra bewijsstukken nodig waren. „Ik kreeg alleen te horen dat het erg druk was, maar geen antwoord.”Deze week kwam de vraag om extra stukken. „Dat is nog een hele papierwinkel. Zelfs uitdraaien van privérekeningen zijn nodig, wat heeft dat te maken met mijn bedrijf? Nu duurt het nog eens tien weken extra: dus achttien weken in totaal”, zegt Roep. Dat steekt de ondernemer die het geld echt nodig heeft. „Het gaat nota bene om een noodkrediet. Ik moet nu vier kalendermaanden wachten op een lening die ik nu nodig heb.” Roep is niet de enige. „Ik zit in een Whatsappgroep met tientallen horecaondernemers en meerdere gaven aan dat de wachttijd te lang is.” Hij vindt het vreemd dat de gemeente onlangs nog wees op de gevaren van ondermijning: criminele investeerders die aankloppen bij ondernemers. „Aan de ene kant waarschuwen voor boeven en aan de andere kant op het gemakkie met de aanvragen om hulp omgaan.”

Oudshoorn vindt de situatie onacceptabel. „Waarom krijg je niet binnen een week te horen of alle stukken voor de aanvraag binnen zijn? Het gaat om de levens van ondernemers, daar moet je niet mee omgaan alsof het om een vergunning gaat voor een of andere partytent.” Wethouder Bert van Alphen omarmt de motie. „Het is goed om hier nu stevig naar te kijken.”