Haagse VVD in het nieuws: Laat visser varen bij windmolens!

, Scheveningen

Telegraaf, 1 november 2016

VVD in acht gemeenten op de bres:
Laat visser varen bij windmolens

door Germa Graveland

De VVD-fracties van acht visserijgemeenten maken gezamenlijk een vuist tegen de volgens hen onzinnige maatregelen waar hun Noordzeevissers mee te maken hebben. Ze willen in elk geval voor elkaar boksen dat de kotters straks gewoon tussen de windmolens hun netten mogen uitgooien.

De fractievoorzitters van de gemeenten Den Haag, Harlingen, Vlissingen, Delfzijl, Noordoostpolder-Urk, Katwijk, Den Helder en Goeree-Overflakkee vinden dat de vissers op dit moment door alle regels in het nauw gedreven worden.

„De visserijsector is voor onze gemeenten een hele belangrijke bedrijfstak, met de nodige banen”, aldus de Haagse fractievoorzitter Martin Wörsdörfer. „We hebben de regels niet bedacht. Anders waren ze er ook nooit gekomen. Maar dat betekent niet dat we op lokaal niveau niets ertegen kunnen doen. We kunnen de gemeentebesturen aansporen om voor de vissers op de bres te springen en we kunnen onze zorgen doorvertalen naar de Tweede Kamer en de Europese Unie.”

Zo heeft bijvoorbeeld de Urkse VVD recent een meldpunt ingesteld waar ondernemers problemen en vragen kunnen uiten en heeft de Haagse afdeling ervoor gezorgd dat de gemeente zich aanmeldt bij het Bestuurlijk Platform Visserij, van waaruit provincies en gemeenten samen opkomen voor de belangen van de vissers.

De visserijsector komt al enige tijd in het geweer tegen de opgelegde regels. De ondernemers zien hun toekomst somber in, zeker nu de Engelse vissers zich door de Brexit niet meer aan de regels hoeven te houden. Vanuit de Tweede Kamer is er al het pleidooi van VVD-kamerlid Barbara Visser om de zogeheten aanlandplicht overboord te zetten. Door deze plicht moeten vissers hun bijvangst mee naar de kust nemen en mogen de vooral babyvisjes niet terug in het water gegooid worden.

Een ander belangrijk zorgpunt van de lokale fracties zijn de windparken op zee. Daardoor raken de vissers zogeheten vis-bestekken kwijt, plekken waar jaarlijks enkele weken gevist wordt. „De aanleg van windmolens op de Noordzee, dichtbij de kust, is een politieke keuze. Dat heeft sowieso niet onze voorkeur. Maar daarbij wordt ook onvoldoende rekening gehouden met onze vissers”, aldus Wörsdorfer en zijn collega-fractievoorzitters.

Ze wijzen voor de oplossing naar het Verenigd Koninkrijk waar exploitanten van windenergie vissers moeten toelaten. Daar zouden in Nederland ook afspraken over gemaakt moeten worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *