Haagse VVD in het nieuws: ’Bestrijd fraude met algoritme’

Haagse VVD in het nieuws: ’Bestrijd fraude met algoritme’

De Telegraaf, 20 november 2018

Den Haag. Den Haag moet gebruik gaan maken van algoritmes bij het voorspellen van bijstandsfraude. Dat wil de VVD in de hofstad. De partij is onder de indruk van het succes van deze aanpak in andere gemeenten.

Eerder bleek dat op een viertal plaatsen in ons land geëxperimenteerd wordt met software om vermoedelijke fraudeurs op te sporen. Het algoritme kijkt over een periode van 25 jaar naar allerlei feitelijke gegevens, zoals geboortedata, gezinssamenstelling, uitkeringsverleden en bijvoorbeeld gegevens van Belastingdienst, kadaster en RDW.

De software maakt hiervoor gebruik van twee- tot driehonderd variabelen en is in staat er dan ’verdachte patronen’ uit te halen. Van de honderd personen die zo omhoog kwamen in deze signalendatabase bleek bij de helft fraude echt aantoonbaar. Bij de andere helft zou dit ook het geval kunnen zijn, maar de sociaal rechercheurs slaagden er niet in om het bewijs rond te krijgen.

„De resultaten en de ervaringen van andere gemeenten met deze manier van fraudeaanpak zijn hoopvol”, reageert raadslid Judith Oudshoorn-van Ginderen. „Fraude ondermijnt het draagvlak voor het sociale vangnet zoals de bijstand. Het is daarom van groot belang dat Hagenaars erop kunnen vertrouwen dat belastinggeld doelmatig wordt besteed en niet in de zakken van fraudeurs verdwijnt.”

De Haagse VVD-fractie roept via schriftelijke vragen het stadsbestuur op om gebruik te maken van de moderne technieken.

De partij vraagt om een plan van aanpak om meer ’data-gedreven’ en ’informatie-gestuurd’ te werk te gaan in de opsporing van bijstandsfraude.