Haagse VVD in de pers: VVD wil nieuw Haags bos

Telegraaf, donderdag 19 september 2019

door Tanja Verkaik

De VVD pleit vandaag tijdens de raadsvergadering voor het aanplanten van een nieuw bos in Den Haag. „De kern van het verhaal is dat de stad groeit, maar wel leefbaar moet blijven. Wij zien kansen om een nieuw bos aan te leggen”, zegt raadslid Remco de Vos. De VVD heeft twee locaties op het oog: het zogenaamde Gavi-kavel en de Vlietzone.

Samen met raadslid Ayse Yilmaz presenteert De Vos tijdens de raadsvergadering het plan om een bos te creëren op een van deze locaties.

Op het Gavi-kavel, gelegen achter het stadion van ADO Den Haag, komt geen helihaven. „Dat biedt ruimte voor nieuwe initiatieven”, zegt De Vos. „We kunnen deze grond braak laten liggen totdat er een projectontwikkelaar opstaat, maar we kunnen het ook vergroenen.”

Ditzelfde geldt voor de Vlietzone, het gebied tussen het Rijn-Schiekanaal (de Vliet). „Het oorspronkelijke plan was om dit vol te bouwen, maar hier hoeft nog maar ruimte te zijn voor enkele bedrijfspanden langs de snelweg”, legt Yilmaz uit.

„Daarom is nu het idee om het groen te houden en zelfs groener te maken door een bos aan te planten. Het is een mooi gebied om te sporten en recreëren.”

De Vos verwacht veel steun te krijgen vanuit de raad voor dit plan.

Ook over de financiering is nagedacht. Een deel van het budget voor nieuwe bomen en klimaatadaptie kan hiervoor worden ingezet, volgens de VVD-raadsleden.

„Daarnaast moeten we bewoners en ondernemers de mogelijkheid geven om bomen en eventueel bankjes te adopteren”, zegt Yilmaz, die ook niet uitsluit om bij de Provincie Zuid-Holland aan te kloppen voor financiële steun.