Haagse VVD in de pers: VVD wil dat iedereen net zoveel betaalt als Haagse minima

, Den Haag

Politiek: eigen bijdrage in Haagse zorg fors omlaag

Algemeen Dagblad, 31 augustus 2017
Door Lex de Jonge

DEN HAAG – De roep om lagere eigen bijdrages in de Haagse zorg is groot in de politiek. Over de wijze waarop dat moet gebeuren zal vandaag flink worden gekibbeld.

Je zult bijvoorbeeld bouwvakker zijn geweest, of lerares. En nu AOW ontvangen plus een klein aanvullend pensioen, Dan ben je de klos in Den Haag, vindt de VVD.

Want in die situatie betaal je bij ziekte of gebreken al gauw bijna 100 euro per vier weken voor je huishoudelijke hulp. Ter vergelijking: Hagenaars met alleen AOW hoeven hooguit 17,50 euro per maand neer te leggen. ‘En zij krijgen dat bedrag vaak ook nog vergoed via de collectieve ziektekostenverzekering voor Haagse minima’, weet VVD’er Jeroen van Dijken.

Dat is oneerlijk vindt hij en daar wil zijn partij dan ook wat aan doen. Niet door de minima meer te laten betalen, maar door de eigen bijdrages in de zorg voor iedereen gelijk te stellen. Op het genoemde bedrag van 17,50 euro. Alles bij elkaar kost dat 3,8 miljoen euro, maar daar is volgens de VVD binnen het zorgbudget geld voor te vinden.

Ook bij andere partijen leeft de discussie over de eigen bijdrage. Zo wil de PvdA langer dat die bijdrages compleet worden afgeschaft voor de dagbesteding en de begeleiding voor Hagenaars. ‘Niet alleen voor minima, voor iedereen’, zegt fractieleider Martijn Balster.

Oplopen
Volgens hem kunnen de eigen bijdrages oplopen tot 700 euro per maand. ‘Dat is ook teveel voor de hogere inkomens. ‘Wel vindt hij dat Hagenaars met hogere inkomens mee mogen betalen aan huishoudelijke hulp. ‘Vaak hebben zij hun hele leven al hulp in de huishouding gehad en er zelf voor betaald.’

De PvdA verwacht vandaag een meerderheid in de gemeenteraad achter haar voorstel te krijgen. ‘Ons plan is in elk geval beter dan dat van de VVD,’ klinkt het wat villein. Jeroen van Dijken is het daar vanzelfsprekend volledig mee oneens. ‘De gemeente moet helemaal geen inkomenspolitiek voeren. Dat doet het rijk al.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *