Haagse VVD in de pers: VVD pleit voor nieuwe ‘patserjacht’

, Den Haag

Algemeen Dagblad, donderdag 7 maart 2019

door Ingrid de Groot

De VVD pleit voor zogenoemde ‘patsercontroles’ in Den Haag. De liberalen menen dat met deze acties crimineel geld, drugs en wapens kunnen worden opgespoord. De politie zou het vizier daarbij vooral moeten richten op jonge mensen die rondrijden in hele dure auto’s.
Bij zo’n patsercontrole worden peperdure bolides onderschept en worden de auto en de bestuurder aan een controle onderworpen. De politie kijkt dan onder meer naar het bezit van drugs, sieraden en cash en of er nog boetes openstaan.
,,Uiteraard kan het zo zijn dat iemand gewoon hard heeft gespaard en zijn grote droom heeft waargemaakt door een dure auto te kopen”, zegt fractievoorzitter Frans de Graaf (VVD). ,,Maar we zien in andere steden, zoals Breda en Rotterdam, dat dit soort acties goed werken.” Patsercontroles in deze steden leverden veel zwart geld op. Tevens konden verboden wapens en drugs in beslag worden genomen.

Den Haag kende enige jaren geleden controles waarbij de politie, de douane en de belastingdienst gezamenlijk optrokken. Deze acties vonden destijds plaats in de omgeving van station Hollands Spoor en waren een succes, zo herinnert De Graaf zich. ,,Grote hoeveelheden drugs werden opgespoord en ook veel cash. Als iemand rondrijdt met duizenden euro’s in zijn zak heeft hij wel wat uit te leggen.”

De Graaf is niet bang dat mensen straks met het verwijt komen dat de politie etnisch profileert. ,,Je kijkt bij deze acties niet wie er in de auto zit en naar welke huidskleur hij heeft. Je kijkt naar de auto waarin wordt rondgereden.”

Het gaat volgens hem om de écht dure auto’s. ,,Auto’s van soms meer dan een ton. We kennen allemaal wel die auto’s waarvan je denkt: Waar doet de bestuurder het van?”

De Graaf kaart het voorstel binnenkort aan bij burgemeester Krikke. ,,Ik heb goede hoop dat het gaat lukken en dat we snel patsercontroles hebben.”