Haagse VVD in de pers: VVD legt eis op tafel voor Benoordenhout: ‘Zorg blijft op plek Bronovo’

, Benoordenhout

Telegraaf, woensdag 6 februari 2019
door Germa Graveland

Het Bronovo-terrein kan als het aan de Haagse VVD ligt na de sluiting van het ziekenhuis alleen herontwikkeld worden als de zorgfunctie gegarandeerd blijft. Als dat niet – of niet goed – terugkomt in het bestemmingsplan dan zullen de liberalen hier resoluut en zonder twijfel ’nee’ tegen zeggen.
Vandaag wordt in de Haagse gemeenteraad gesproken over de gevolgen van het afbouwen van de zorgtaken aldaar richitng de volledige sluiting van het Oranje-ziekenhuis in 2024.

„De zorg moet anders worden georganiseerd, zo is de uitleg”, legt VVD-raadslid Remco de Vos uit. „Hoog specialistische en complexe zorg in het ziekenhuis en de eerste zorg in de wijken, want duidelijk is dat mensen minder vaak naar ziekenhuizen gaan. Met de herontwikkeling van de Bronovo-locatie hebben we als raad een stok achter de deur om die zorgfunctie in de wijk te borgen.” De Vos denkt aan een zorgcentrum, met huisartsenzorg, een prikpost, fysiotherapie, mogelijk met spreekuren van specialisten of zelfs een zorghotel.

Ook Janneke Holman van de PvdA ziet dat belang. „In Benoordenhout zitten veel mensen met een zorgachtergrond die graag willen meedenken om iets vernieuwends neer te zetten”, aldus Holman. „Het HMC is één van de partijen aan tafel, maar kan best een voortrekkersrol pakken. En ook de gemeente moet haar verantwoordelijheid nemen.”

Voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil eigenlijk dat Bronovo een ziekenhuis blijft, maar realiseert zich dat de gemeente daar niet over gaat. Kwaliteit van zorg staat voor hen voorop, zeker omdat bij Bronovo veel senioren wonen. De partij wil daarnaast duidelijkheid over de gevolgen op het verkeer rond Westeinde, als daar steeds meer zorgtaken komen. „Er zal zeker een toename zijn van het aantal verkeersbewegingen rondom het Westeinde. Dat vraagt om maatregelen en ik wil dat de wethouder dit inzichtelijk maakt”, aldus raadslid Janice Roopram.

GroenLinks kijkt vooral naar de nabije toekomst. „En op dit moment is het meest urgent het tekort aan verloskamers”, aldus raadslid Erlijn Wenink. „Het moederkindcentrum bij HMC Westeinde komt voorlopig niet, in plaats daarvan is er een plan voor portocabins. Maar de afdeling van Bronovo zou voor de zomer al overgaan naar Westeinde en dan is er een groot capaciteitsprobleem. Daarom moet de wethouder bij HMC erop aandringen dat die verhuizing pas kan als de capaciteit groter is.” Ook ChristenUnie/SGP deelt die zorg. „We mogen niet het risico lopen dat er op den duur te weinig plek is en er met barende vrouwen tussen ziekenhuizen moet worden gependeld”, aldus fractievertegenwoordigster Judith Klokkenburg.