Haagse VVD in de pers: VVD Den Haag wil weer patsercontrole

, Den Haag

Dagblad070.nl, woensdag 6 maart 2019

De VVD gaat pleiten voor nieuwe patsercontroles in Den Haag. Bij patserscontroles kijkt de politie bijvoorbeeld of jongeren die in een hele dure auto rijden, deze ook rechtmatig hebben verkregen. In Rotterdam hebben deze checks regelmatig tot tumult in de gemeenteraad geleid, omdat een door de islam geïnspireerde politieke partij als Nida dit als snel zag als etnisch profileren. Met de komst van Denk is dat vermoeden alleen maar versterkt.
“Natuurlijk zijn er jonge Hagenaars die met hard werken en sparen genoeg geld hebben om zo’n auto aan te schaffen. Daar is helemaal niet mis mee’’, legt VVD-raadslid Frans de Graaf uit. ‘’Maar dat is niet altijd het geval. Eerder is gebleken dat het in Den Haag en andere steden goed werkt om daarom deze controles uit te voeren”. Met deze controles kunnen diverse overtredingen worden geconstateerd waarmee ondermijning wordt bestreden.
De politie kan bij patsercontroles samenwerken met onder meer de douane, belastingdienst en sociale zaken. Deze laatste kijkt bijvoorbeeld of de chauffeur nog openstaande boetes uit heeft staan. De auto kan dan in beslag worden genomen als onderpand. Ook grote sommen contant geld worden regelmatig aangetroffen bij dure bolides.
Op de vraag of de Haagse VVD met de patseraanpak niet bang is voor etnisch profileren, geeft De Graaf aan: “De Haagse VVD is uiteraard tegen etnisch profileren. Dat heeft hier ook helemaal niets mee te maken. Auto’s worden er niet uitgepikt op basis van de huidskleur van de chauffeur. Dat staat namelijk compleet los van het feit dat je de aanschafwaarde van de auto moet kunnen verantwoorden.”
De Graaf gaat de patsercontroles voorstellen tijdens een debat in de Haagse gemeenteraad over het lokale veiligheidsbeleid op woensdag 6 maart en zal ongetwijfeld Nida, de Partij van de Eenheid en de Islam Democraten tegenover zich vinden, die vaak het vermoeden denken dat de politie het met name op hun geloofsgenoten heeft gemunt.