Haagse VVD in de pers: ‘Vraag TU Delft om hulp’

, Den Haag

Algemeen Dagblad, zaterdag 16 februari 2019
door Graziella Gioia

De Mient in de Heesterbuurt is slecht verlicht en dat trekt daklozen aan. De oplossing zou liggen bij een samenwerking met TU Delft, denkt de Haagse VVD.

Er is geen verlichting op het voetpad langs het water, tussen de Valkenboskade en de Kamperfoeliestraat. Omwonenden voelen zich daar ‘s avonds onveilig, vooral omdat daklozen ‘s nachts op dat voetpad en ook even verderop bij de kinderboerderij zitten.

Een oplossing voor dit probleem is er nog niet. Er kunnen namelijk geen stroomkabels worden aangelegd en de vleermuizenpopulatie op die plek kan niet tegen verlichting.

Volgens VVD-raadslid Judith Oudshoorn moet de gemeente daarom de hulp van TU Delft inschakelen. ,,We hebben het college gevraagd om samen met de TU Delft deze uitdaging aan te gaan, om de veiligheid in dit gebied terug te brengen, rekening houdend met de natuurlijke leefomgeving van de vleermuizen in dit gebied”, stelt Oudshoorn. ,,Ledverlichting dat wordt afgestemd met behulp van bewegingssensoren bijvoorbeeld.”
Koekamp
Uit die samenwerking met de TU moet de oplossing voortkomen om van donkere weer lichte plekken te maken zonder voor alle bewoners overlast te veroorzaken. Sterker nog: met positieve resultaten kan deze vorm van verlichting worden uitgerold naar meer donkere plekken in de stad, zegt de VVD.

Oudshoorn denkt dan bijvoorbeeld aan de Koekamp, waar een nieuw, onverlicht fietspad is gepland. De Partij voor de Dieren is overigens fel tegenstander van dit ‘overbodige en duistere’ fietspad en stelt voor om het uit de plannen te schrappen.