Haagse VVD in de pers: Van de Ridderzaal naar het godshuis

, Den Haag

Telegraaf, dinsdag 9 april 2019

door Germa Graveland

DEN HAAG De deuren van de Grote Kerk in Den Haag staan wagenwijd open voor de troonrede op Prinsjesdag. Nu door de aanstaande renovatie van het Binnenhof de Ridderzaal jarenlang niet beschikbaar zal zijn, stapt het eeuwenoude godshuis naar voren als tijdelijk alternatief.

„We zijn in gesprek met een aantal mensen van de Staten-Generaal”, bevestigt predikant Wietske Verkuyl namens de Protestantse Kerk Den Haag. „Maar het is nog niet rond.” Volgens haar zijn er ook andere locaties in de race, al wil ze daar niet over uitweiden. „Wij zijn van harte bereid om de koning, koningin en de Staten-Generaal te ontvangen. We vinden onszelf daar een heel geschikte locatie voor en dat kunnen we zeker aan.”

Ze benadrukt dat ze nog niet veel kan zeggen, maar hoopt dat de Gouden Koets vanaf paleis Noordeinde straks stopt bij de kerk. Dan hoeft de traditionele rijtoer ook niet ingrijpend op de schop. „We hebben nu een pakketje op tafel gelegd van hoe we het voor ons zien. Het is nu wachten op een reactie.”

Het Haagse VVD-raadslid Judith Oudshoorn-van Ginderen begrijpt dat er nu veel aandacht is voor de komende verbouwing met de bijbehorende kosten, twijfels en overlast, maar wil vanuit de gemeente Den Haag inzet op Prinsjesdag. Al in 2016 werd een motie in de Tweede Kamer aangenomen dat er een alternatief voor de Ridderzaal op Prinsjesdag moest komen, om bouwvertraging te voorkomen. Toen werd de Grote Kerk al genoemd.

„Dit is iets wat landelijk wordt geregeld, maar ik heb gehoord dat ook Utrecht en Amsterdam zich roeren. En in Den Haag blijft het stil, terwijl de verbouwing wel nadert.” De Haagse ChristenUnie/SGP opperde recent wel de Grote Kerk. Ook het Vredespaleis was als optie te horen, maar dat schijnt geen mogelijkheid te zijn.

Kurhaus
Oudshoorn-van Ginderen ziet zelf veel in het Kurhaus op Scheveningen. „Hoe mooi zou dat zijn? Die rijtoer op de Gevers Deynootweg, de Scheveningseweg en misschien zelfs een stukje boulevard. En die prachtige aankomst bij het Kurhaus. Ik ben een echte orangist en ben er zeker bij met mijn oranje vlaggetje.” Ze hoopt dat met het indienen van schriftelijke vragen er wat druk op de ketel komt. „De stad moet zich nadrukkelijk aanbieden. Prinsjesdag hoort hier.”

Het Kurhaus lukte het gisteren ondanks herhaalde pogingen niet om te reageren.