Haagse VVD in de pers: ’Training voor herkennen valse id-kaart’

Telegraaf, vrijdag 7 juni 2019

door Germa Graveland

DEN HAAG Haagse horecamedewerkers als barmannen en -vrouwen en portiers moeten training krijgen om valse identiteitskaarten makkelijker te kunnen herkennen.

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, meldde recent dat ze deze zomer een toename van identiteitsfraude tijdens het uitgaan verwachten. Jongeren blijken de kaart van een oudere broer of zus te lenen, knutselen zelf een fake-id in elkaar of regelen er één voor een paar tientjes

De Haagse VVD wil het graag opnemen voor de horecaondernemers die hiervan de dupe worden. „Ze werken keihard om jongeren een prachtige uitgaansavond te bezorgen”, aldus raadslid Judith Oudshoorn-van Gingeren. „Maar door identiteitsfraude riskeren horecaondernemers hoge boetes wanneer ze alcohol schenken aan minderjarige jongeren.” Ze pleit daarvoor om te kijken naar de mogelijkheden om horecamedewerkers instructies te geven en te wijzen op kenmerken waarmee valse ID-kaarten snel herkend kunnen worden.

Ook vinden de liberalen dat voor jongeren zelf duidelijk moet zijn wat de gevolgen kunnen zijn van deze vorm van fraude. „Minderjarige jongeren beseffen niet hoeveel financiële schade de horecaondernemers oplopen als gevolg van de identiteitsfraude. En als de politie deze jongeren betrapt, riskeren zij zelf ook boetes, Halt- en taakstraffen. Dat maakt het voor hen erg lastig om later een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen.”