Haagse VVD in de pers: ‘Stad wil modern muziekfestival’

Telegraaf, woensdag 5 juni 2019

door Tanja Verkaik

Den Haag heeft behoefte aan een festival voor moderne muziek. Dit is de conclusie van het rapport van BMC Yacht Group in opdracht van de gemeente. VVD-raadslid Det Regts en Sven Arne Tepl van het Residentie Orkest kunnen niet wachten.

Regts heeft achter de schermen flink lopen lobbyen voor zo’n festival. Uiteindelijk is in het coalitieakkoord opgenomen dat er een onderzoek moest komen naar de haalbaarheid ervan. ,,Ik ben erg blij met de uitkomst”, zegt Regts. „Dit rapport mag niet in een la verdwijnen.” Daar sluit algemeen en artistiek directeur Tepl van het Residentie Orkest zich bij aan. „Het bevestigt wat wij al langer dachten. Dit onderzoek geeft echt statuur aan die wens.”

Onder moderne muziek valt grofweg ’eigentijdse klassieke muziek’ na 1975. Maar er moet ruimte zijn voor cross-overs, bijvoorbeeld met elektronische muziek om ook jongeren aan te trekken. „Den Haag kent een lange historie van moderne muziek. Dat is verloren gegaan en dat is eeuwig zonde”, zegt Regts. „We hebben goud in handen met een conservatorium dat wereldwijd vermaard is en met studenten uit de hele wereld. Daarnaast hebben we natuurlijk het Residentie Orkest.”

Uit het rapport blijkt dat hoewel de festivalmarkt redelijk verzadigd is er behoefte is aan nichefestivals rond moderne muziek. Vanuit het culturele veld gaat de voorkeur uit naar een compleet nieuw festival met een curator voor de organisatie. Uitbreiding van het bestaande Rewire festival is ook een optie. „2021, de opening van het Onderwijs- en Cultuurcentrum zou een mooi moment zijn om te starten”, zegt Regts. Tepl vult aan: „Het is een mooi moment om moderne muziek weer op de kaart te zetten en een laboratorium op te zetten om te experimenteren”, volgens de artistiek directeur. „Je zou bijvoorbeeld een goede dirigent uit het buitenland kunnen laten overvliegen om een stuk te componeren.” „We moeten net als vroeger weer toonaangevend worden op dit gebied”, vindt Regts. ,,Het festival hoeft niet enorm groot te worden, veel belangrijker is dat het inhoudelijk goed in elkaar zit, van topkwaliteit is en de komende jaren kan groeien.”