Haagse VVD in de pers: ’Prominente plek voor Plakkaat’

Telegraaf, dinsdag 15 oktober 2019

door Germa Graveland

Het Plakkaat van Verlatinghe – de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland – hoort thuis op een prominente plek in het stadhuis van Den Haag. Dat bepleit het Haagse VVD-raadslid Jan Pronk.

Tot twee november is het document als onderdeel van de tentoonstelling Topstukken in Perspectief al in het zogenoemde Atrium van het ’IJspaleis’ te vinden, maar als het aan Pronk ligt komt er voorgoed een kopie van het Plakkaat, met uitgebreide toelichting, in een display te liggen. „Het is eigenlijk de geboorteakte van een vrije natie. Het besluit werd hier in Den Haag genomen, de definitieve tekst hier vastgesteld en het originele document bevindt zich hier in het Nationaal Archief.”

Volgens Pronk is de waardering voor onze geschiedenis een vaak onderschat element bij discussies over integratie en meedoen in ons land. Hij denkt bijvoorbeeld ook dat het goed is om tijdens de naturaliseringsceremonie aandacht te besteden aan ’dit nationale symbool’.

„Zodat we kunnen laten zien dat het Nederland zoals we dat vandaag de dag kennen geboren is uit een verlangen om vrij te zijn. En dat wij deze vrijheid, bijna 440 jaar later, nog iedere dag koesteren.”

Pronk pleit ook voor een tentoonstelling waarbij niet alleen wordt gefocust op het document, maar ook op de gebeurtenissen voorafgaand aan de ondertekening. „Het document krijgt pas waarde als je de context kent.”