Haagse VVD in de pers: Prinsjesdag in Kurhaus brengt koninklijke allure terug op Scheveningen

, Scheveningen

Scheveningse Courant, woensdag 3 april 2019

Judith Oudshoorn-van Ginderen van de Haagse VVD ziet het al helemaal voor zich: Prinsjesdag naar Scheveningen met de Troonrede in het Kurhaus. En de koning en de koningin rijden er in de Gouden Koets over de Scheveningseweg naar toe. “Zo breng je weer een beetje de koninklijke allure terug op Scheveningen.”
Het zou zomaar kunnen, denkt Oudshoorn-van Ginderen. Het Binnenhof gaat in 2020 voor 5,5 jaar helemaal dicht voor een grootschalige renovatie. Tijdens de verbouwing zou in eerste instantie alleen Prinsjesdag op het Binnenhof worden gevierd. Dat zou er echter maar voor een deel voor worden vrijgemaakt. Het gevolg: het koninklijk paar arriveert op een leeg Binnenhof zonder enig publiek. Zo verdwijnt wat de Haagse VVD betreft het feestelijke karakter van de aankomst.
Voordat koning en koningin met hun gevolg het Binnenhof betreden moet de binnenplaats eerst worden opgeruimd. Maar dat brengt telkens enkele weken oponthoud met zich mee, verwacht Oudshoorn-van Ginderen. De VVD wil dat niet: “Iedere vertraging van bouwwerkzaamheden, moet zo veel mogelijk worden vermeden.” De Tweede Kamer nam daarom op 7 juli 2016 een motie aangenomen, geïnitieerd door de VVD, om de verbouwing van het Binnenhof niet te verstoren door het accommoderen van Prinsjesdag op een weinig feestelijk Binnenhof. Scheveningen en het Kurhaus zouden een aanvaardbaar alternatief zijn.
De Haagse VVD wil daarom van het stadsbestuur horen of er al is nagedacht en gesproken over mogelijke locaties voor Prinsjesdag tijdens de verbouwing van het Binnenhof. En of er al andere locaties zijn voorgelegd aan de Voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. De Grote Kerk en het Vredespaleis zijn wat Oudshoorn-van Ginderen betreft ook geschikte alternatieven voor het Binnenhof en de Ridderzaal om Prinsjesdag te vieren.
Maar ook het Kurhaus is volgens haar meer dan geschikt om grote aantallen mensen te ontvangen. Met dat in gedachten stelt ze het college voor om ook deze optie door te geven aan de Voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal en zo de mogelijkheden voor een Prinsjesdag op Scheveningen te onderzoeken. “Zo breng je weer een beetje de koninklijke allure terug op Scheveningen.”