Haagse VVD in de pers: ‘Pak druk plein met spoed aan’ VVD wil actie forceren nu uitstel dreigt

, Schilderswijk

Telegraaf, 29 juni 2017
door Germa Graveland

Het extreem chaotische en voor alle weggebruikers verwarrende Hobbemaplein – ’een kluwen van spaghetti’ – bij de Haagse Markt moet echt ingrijpend aangepakt en ontward worden. Kleine aanpassingen zijn voor de gemeenteraad niet genoeg. De VVD dient vandaag een motie in om alsnog actie te forceren.

„Ik ken het plein niet anders dan als één grote verkeerschaos”, stelt VVD-raadslid Ingrid Michon. „Het is door de jaren heen steeds drukker geworden en alles loopt en rijdt daar door elkaar heen. Weggebruikers weten niet waar ze moeten kijken.”

Over aanpassingen aan het plein op de grens van Transvaal en de Schilderswijk wordt al minstens acht jaar lang gepraat. Er werd door de gemeente ruim drie miljoen euro uit de reserve stedelijke ontwikkeling voor uitgetrokken. Maar ondanks veel bijeenkomsten en mooie plannen zijn deze nu door het stadsbestuur opnieuw op de lange baan geschoven.

Als belangrijkste reden wordt gegeven dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) niet aan de slag wil met de tramsporen en haltes. Wethouder Wijsmuller stelde als goedmakertje dan maar kleine aanpassingen voor ter waarde van zes ton met nieuwe bankjes, tegels en een zebrapad. Zo goed als de volledige raad reageerde teleurgesteld. PvdA’er Rajesh Ramnewash zei zich te schamen en vond dat hij zich met dit plan niet meer met goed fatsoen kon vertonen in de buurt. Raadslid Hasan Küçük van Islam Democraten noemde het ’make-up’.

Die frustratie heeft de VVD nu omgezet in een kansrijke motie, waarin het college van B en W wordt opgeroepen om voor 1 oktober te komen met een integraal plan voor het Hobbemaplein – met tijdspad en budget – waarbij zowel verkeer, openbaar vervoer, wijkaanpak en buitenruimte betrokken zijn.

„Niemand schiet wat op met een paar banken en een plantenbak, heel oneerbiedig gezegd”, aldus Michon. „We willen dat de Haagse Markt een grote publiekstrekker is, maar dan moet het hele gebied wel mooier, toegankelijker en vooral veiliger worden. En daar horen zo goed als alle wethouders bij betrokken te zijn.”

Het excuus dat de MRDH niet mee wil werken, is voor Michon niet genoeg. „Onze wethouder Tom de Bruijn heeft daar heel wat te zeggen. Het heeft geen prioriteit blijkbaar en dat moeten we als raad dan maar afdwingen.” Een idee voor een ondergrondse tram lijkt Michon wat kostbaar en mogelijk te tijdrovend. „We kunnen niet weer tien jaar gaan wachten tot er wat gebeurt. Laten we kijken naar wat op korte termijn mogelijk is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *