Haagse VVD in de pers: Muziekstuk voor het cultuurpaleis

, Den Haag

Telegraaf, woensdag 24 april 2019

door Tanja Verkaik

‘Een cadeau voor de stad’

De opening van het Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC) in 2021 op het Spuiplein in Den Haag moet een onvergetelijk moment worden voor alle Hagenaars.

Daarom dient VVD-raadslid Det Regts een initiatiefvoorstel in om een muziekstuk te laten componeren als blijvende herinnering.

„Dit moet een ode aan Den Haag worden. Een cadeau aan de inwoners van de stad”, legt Regts uit.

Het cultuurpaleis wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en stichting Dans-en Muziekcentrum Den Haag. „Gezelschappen van wereldformaat”, zegt Regts, die vindt dat de opening van het veelbesproken en toch ook veel bekritiseerde complex niet geruisloos voorbij moet gaan. „Dit is een historische gebeurtenis.”

De Haagse ’lofzang’ moet niet eenmalig te horen zijn. „Die kan vaker worden opgevoerd bij belangrijke openingen of evenementen”, stelt het raadslid. „Alle klankkleuren vanuit de verschillende culturen in deze stad kunnen hierin verwerkt worden.”

Het is niet ongebruikelijk dat bij de opening van theaters of belangrijke evenementen een muziekstuk wordt gecomponeerd. Regts geeft een aantal voorbeelden. Componist Verdi schreef een opera voor de opening van het Khedivial Opera House in de Egyptische hoofdstad Caïro in 1869. Voor de kroning van koning Leopold II in Praag componeerde Mozart de opera La clemenza di Tito. „Deze muziekstukken worden nog altijd opgevoerd op wereldpodia.”

Kostenplaatje? Ongeveer 50.000 euro. Een deel van het openingsbudget van het OCC kan hiervoor worden ingezet. Daarnaast wijst de VVD’er op de ruim 47 miljoen euro die in de gemeentebegroting is gereserveerd voor activiteiten ter bevordering van cultuurpresentatie. „Want er wordt per slot van rekening een culturele parel geproduceerd.”

Regts heeft de directeur van het Residentie Orkest al gepolst. „Die is enthousiast en zal het herinneringsgeschenk in dankbaarheid ontvangen. Daarnaast heeft hij toegezegd het muziekstuk graag tijdens de opening uit te laten voeren door het Residentie Orkest.”

Wie het stuk gaat componeren, moet een commissie van drie deskundigen bepalen. Volgens het raadslid moet deze commissie na goedkeuring van het initiatiefvoorstel door de gemeenteraad zo snel mogelijk worden ingesteld. Het componeren duurt gemiddeld twee jaar. Regts hoopt dat de gemeenteraad op 16 mei – de eerstvolgende raadsvergadering – instemt met het voorstel. „Zo’n bijzonder gebouw als het OCC verdient een blijvende herinnering”, besluit het VVD-raadslid.