Haagse VVD in de pers: ‘Laat vervuiler papier prikken’

Telegraaf, donderdag 31 oktober 2019

door Germa Graveland

Papier prikken, afval rapen én straten vegen. Vervuilers die keer op keer betrapt worden zouden bij de vierde overtreding geen boete moeten krijgen maar bijvoorbeeld drie dagen lang hun eigen wijk moeten schoonmaken. Daarvoor pleit de VVD in Den Haag. De partij wil een pilot in een aantal wijken, waaronder Houtwijk.

„Ondanks dat er wel boetes worden uitgedeeld zien we dat in bijvoorbeeld Houtwijk de overlast blijft”, legt raadslid Ayse Yilmaz uit. „Van fouten leer je, maar hoe kunnen we het gedrag aanpakken van mensen die keer op keer doelbewust in de fout blijven gaan? Misschien helpt een taakstraf, als dat binnen de mogelijkheden ligt, of ligt de oplossing naar Rotterdams voorbeeld in het verdriedubbelen van de boetebedragen.”

Yilmaz en collega-raadslid Chris van der Helm noemen hierbij specifiek Houtwijk, waar overlast is van hondenpoep, zwerfafval en bijplaatsingen naast de containers. „Daar heb je een actieve groep bewoners die regelmatig gaat opruimen én vervolgens is er ook een groep die de boel keer op keer moedwillig vervuilt”, aldus Van der Helm. „Houtwijk is een mooie Loosduinse wijk met best veel achterstallig onderhoud, dus vervuiling werkt extra verloedering in de hand. Als jij steeds je buurt opzadelt met rommel, is het niet meer dan logisch dat je ook je eigen buurt opruimt.”

„We moeten ons realiseren dat de straat onze gezamenlijke ruimte is waar we zorgvuldig mee moeten omgaan”, vult Yilmaz aan. „Het mooiste is als je dat van huis uit meekrijgt en anders zijn er campagnes. Maar als niets doordringt, moet de straf doel treffen. Als je door rood rijdt en 230 euro boete krijgt, doe je dat ook geen tweede keer.”