Haagse VVD in de pers: ‘Infoborden bij Haagse parels’

, Den Haag

Telegraaf, 2 oktober 2018

door Germa Graveland

In de Haagse straten hoort het verhaal van monumentale panden, prachtige pleinen én illustere inwoners te worden verteld. De Haagse VVD pleit voor informatiebordjes om de talrijke culturele en historische pareltjes uit de schaduw te halen en voor het voetlicht te brengen.

„In Parijs loop je geen honderd meter of je komt een bordje tegen met informatie over een pand, beeld, inwoner of straat. Je voelt je als toerist betrokken bij de stad, je beleeft de stad. Ik blijf er ook terugkomen, juist omdat ik het van het begin af aan gesnapt heb”, legt VVD’er Judith Oudshoorn-van Ginderen uit.

„Ik houd van Den Haag en ben trots op de rijke historie, maar van veel panden, standbeelden of pleinen weet ik heel weinig. Wie weet waarom er een standbeeld van Anna Paulowna op het Anna Paulownaplein staat of welk verhaal de Grote Markt te vertellen heeft? Natuurlijk kun je googelen en zijn er rondleidingen en apps, maar een bordje is een passieve en laagdrempelige manier om als voorbijganger meer te weten te komen. En niet alleen voor toeristen, juist ook voor de Hagenaars zelf.”

Oudshoorn-van Ginderen dient daarom vandaag een initiatiefvoorstel in om bijzondere plekken te voorzien van een simpel bordje, te beginnen met honderd locaties. Daarvoor hoeft de stad niet heel diep in de buidel te tasten, zo denkt ze, rekenend met 35.000 euro voor de aanschaf en 25.000 euro jaarlijks voor onderhoud en reiniging. Met een jaarlijkse geldpot van 13,3 miljoen euro voor promotie, toerisme en marketing moet dat geen bezwaar zijn. „Ik wil geen grote luxe beeldschermen maar kleine bordjes die passen in het straatbeeld. Simpel maar effectief.”

De bordjes moeten een beknopte toelichting geven van de belangrijkste objecten, zowel in het Nederlands als in het Engels. Als mensen meer willen weten, is het een optie om door het scannen van een QR-code meer informatie te krijgen. De selectie is een uitdaging, want hoe wordt bepaald welk gebouw, persoon, plein of standbeeld een bordje verdient? „Met de Haagse Canon, Vrienden van Den Haag en betrokken Hagenaars kan bijvoorbeeld een inventarisatie gemaakt worden door het college”, aldus Oudshoorn-van Ginderen. Ook een prijsvraag kan volgens haar werken om zo veel mogelijk inwoners mee te laten denken.

De partij heeft alvast zes suggesties van locaties die een bordje verdienen: Anna Paulowna op het gelijknamige plein, Haagse Jantje bij de Hofvijver, Johan de Witt op de Plaats, het onafhankelijkheidsmonument op Plein 1813, het standbeeld van Thorbecke op het Lange Voorhout en het standbeeld van Willem van Oranje bij Paleis Noordeinde.

Ook bij WNL werd vanmorgen aandacht besteed aan het initiatiefvoorstel: https://wnl.tv/2018/10/02/plan-vvd-den-haag/amp/