Haagse VVD in de pers: Haagse VVD stelt vragen over complicaties warmtepompen

, Den Haag

Algemeen Dagblad, 7 december 2018

Door Malou Seijdel

De Haagse VVD heeft in de gemeenteraad vragen gesteld over de complicaties die warmtepompen met zich mee brengen, met name in oudere woningen.

Met het oog op de ‘ambitieuze plannen’ van het college voor de energietransitie in Den Haag, vraagt Haags VVD-raadslid Chris van der Helm zich af of het college wel weet heeft van problemen die onlangs in verschillende media aan bod kwamen. Daarin kwam onder meer naar voren dat een warmtepomp alleen goed functioneert wanneer een huis volledig is geïsoleerd. Oudere huizen moeten dus eerst goed geïsoleerd worden, voordat een warmtepomp zinvol is. ,,Ik ben benieuwd of het Haagse college er nu nog steeds van overtuigd is dat we als stad, op de termijn die het college heeft gesteld voor de energietransitie, genoeg duurzame energie kunnen opwekken.”

Van der Helm maakt zich bovendien zorgen over de grote kostenpost die de isolering van oudere panden met zich meebrengt. ,,Den Haag telt heel veel schitterende maar relatief oude panden. De kosten die het isoleren van deze specifieke panden met zich meebrengt, moeten in de ogen van de Haagse VVD wel opwegen tegen de voordelen van een warmtepomp. Ook vraag ik me af of de bewoners van de wat meer rustige wijken zitten te wachten op geluidsoverlast van warmtepompen.”