Haagse VVD in de pers: Grootschalige bouw bij Villa Paulowna van de baan

, Zeeheldenkwartier

Dagblad070.nl, woensdag 21 november 2018

Het stadsbestuur van Den Haag geeft geen toestemming voor de bouwplannen bij Villa Paulowna aan de Van der Spiegelstraat in het Haagse Zeeheldenkwartier.
Ook bij soortgelijke projecten als op het Wingsterrein in Loosduinen en op de Vijzelstraat in Scheveningen is inmiddels het oordeel dat de stad niet beter wordt van dit soort plannen.
De Haagse VVD, D66 en GL hebben er verheugd op gereageerd. ”We willen de oude wijken met dit soort unieke straten met prachtige architectuur beschermen. De historische waarde van de straat en de villa mogen niet worden aangetast door grootschalige bouwplannen. We staan dat soort ontwikkelingen alleen toe op locaties waar dit past en waar het de stad versterkt, zoals rondom de stations”, aldus Jan Pronk (VVD).

”De villa is een rijksmonument met historische waarde. Het kan niet zo zijn dat het groen rondom deze unieke villa helemaal wordt volgebouwd”, is ook de mening van Dennis Groenewold van D66.

De buurtbewoners gaven tijdens de vergadering aan totaal niet betrokken te zijn geweest bij de planvorming. ”Het coalitieakkoord is kraakhelder over dit soort plannen. Ze passen niet en daarom doen we het dus ook niet. Daarnaast vinden wij het heel belangrijk dat omwonenden goed worden betrokken bij de ontwikkeling van plannen die zulke grote gevolgen hebben voor de aanblik van de straat. Dat blijkt ook hier weer niet te zijn gebeurd en dat vinden wij onacceptabe’l’, vindt Mariëlle Vavier (GroenLinks). ”Het is goed dat deze plannen nu van de baan zijn.”