Haagse VVD in de pers: Groen bouwen levert ontwikkelaar punten op

, Den Haag

Algemeen Dagblad, donderdag 14 maart 2019

door Malou Seijdel

Den Haag gaat als eerste stad in Nederland een puntensysteem invoeren voor ‘groen- en natuurinclusief’ bouwen. Met het systeem worden ontwikkelaars en architecten verplicht om natuur in de directe omgeving te bevorderen, bijvoorbeeld met groene daken en groene muren.

Het plan werd eerder aangekondigd in het Haagse coalitieakkoord en is nu uitgewerkt door ingenieursbureau Arcadis. Belangrijk uitgangspunt was dat het systeem niet te ingewikkeld zou zijn en dat het geen ontwikkelaars afschrikt. ,,Daarvoor is de bouwopgave te groot”, zegt wethouder Boudewijn Revis. ,,Maar dit systeem is bruikbaar en effectief.”

In het nieuwe systeem wordt vooraf vastgesteld hoeveel punten moeten worden behaald bij een nieuwbouwproject. Hoe meer punten, hoe meer ‘groene’ maatregelen er nodig zijn. Een ontwikkelaar of architect kan bij het maken van zijn ontwerp kiezen uit een lijst met verschillende maatregelen. Aan die maatregelen zijn punten toegekend.

Zo is de aanleg van een biodivers dak goed voor drie punten, levert de aanleg van een sedumdak twee punten op en is het aanbrengen van een insectensteen goed voor één punt. De architect of ontwikkelaar neemt net zoveel maatregelen totdat hij het totale aantal punten heeft behaald. De omvang van het project bepaalt het te behalen aantal punten en de ligging in de stad (woonwijk, bedrijventerrein, historisch centrum, hoogstedelijk gebied) bepaalt de specifieke lijst met maatregelen.

Het systeem wordt gefaseerd ingevoerd. In 2019 begint de gemeente met een aantal projecten in het Central Innovation District, de gebieden rondom de grote Haagse stations en op de Binckhorst. Bij andere bouwprojecten, waar nog geen verplichting tot groen- en natuurinclusief bouwen is, zal het systeem als wens in zogenoemde planuitwerkingskaders worden opgenomen, laat de gemeente weten.

Wethouder Revis: ,,Den Haag staat bekend als prettige leefstad, maar de stad groeit ook. Daarom gaan we bouwen, maar zorgen we er met dit soort maatregelen ook voor dat de stad mooi en groen blijft.”

Den Haag is volgens de gemeente zelf de eerste Nederlandse stad die gebruikt maakt van dit puntensysteem.