Haagse VVD in de pers: Dwangsom voor inbreker

, Den Haag

Telegraaf, woensdag 27 februari 2019

door Germa Graveland

Den Haag doet er goed aan om potentiële inbrekers die zijn betrapt met koevoeten, bivakmutsen of schroevendraaiers een last onder dwangsom op te leggen. Als ze dan nogmaals in de fout gaan, moeten ze duizenden euro’s dokken.

Dat stelt de VVD in de hofstad. Tot nu toe is het zo dat mensen die overdag of ’s nachts ’gesnapt’ worden met overduidelijk inbrekersgereedschap op zak of in hun auto slechts een boete krijgen. Dat schrikt kwaadwillenden niet genoeg af, aldus fractievoorzitter Frans de Graaf. „Je moet dit soort types iets in het vooruitzicht stellen waar ze wel van schrikken. Dat weerhoudt ze er misschien van om de volgende keer weer op inbrekerspad te gaan.”

In Dordrecht is vanaf deze maand de maatregel een feit, met een dwangsom die kan oplopen tot 10.000 euro. De politie geeft dan aan de gemeente de namen door van ’gesnapte’ personen. Vanuit de gemeente volgt daarop een brief met de waarschuwing dat bij een volgende keer dat dezelfde overtreding wordt geconstateerd 2500 euro betaald moet worden. Ook in Gelderse gemeenten wordt met een dergelijk systeem gewerkt en gebleken is dat personen die zo’n brief kregen slechts sporadisch in herhaling vallen.

De Graaf benadrukt dat de inbraakcijfers in Den Haag nog steeds ’schrikbarend hoog’ zijn en dat de impact van een inbraak op slachtoffers groot is. „Als een inbreker op heterdaad wordt gepakt, volgt opsluiting. Tenminste, dat hoop ik. Maar op pad gaan om inbraken te plegen wordt nog niet hard aangepakt. De gemeente kan door het opleggen van een stevige dwangsom wel optreden.”