Haagse VVD in de pers: ‘Bewegwijzering wijk kan beter’

Den Haag Centraal, 22 augustus 2019

door Tanja Verkaik

Het Zeeheldenkwartier is slecht vindbaar voor dolende toeristen vanuit het centrum. Betere bewegwijzering is volgens de VVD en ondernemers dé oplossing. Vanuit het centrum is er geen enkel bordje dat de nietsvermoedende toerist daar naartoe leidt. VVDraadslid Ayse Yilmaz pleit daarom, gesteund door ondernemers, voor bordjes.
Vanuit lunchroom Pistache aan de Prinsestraat, op de hoek met de Paleistuin, wijst Yilmaz richting de Toussaintkade. “Het centrum lijkt hier bij de Prinsestraat op te houden, terwijl je met een paar stappen al in de Piet Heinstraat bent. Als je niet weet dat een van de parels van Den Haag iets verderop zit, loop je niet door.” Daar sluit ondernemer Zoë Khouw van Little Green Shop by Bar & Zo aan de Prins Hendrikstraat in het Zeeheldenkwartier zich bij aan. “Tuurlijk zijn er toeristen die vooraf uitzoeken wat leuke plekken zijn in Den Haag, maar met name mensen die hier vroeger hebben gewoond of Nederlandse toeristen weten het niet of ze moeten hier toevallig belanden.” Een beetje meer aanloop richting het Zeeheldenkwartier zou fijn zijn volgens haar. “De wijk is de afgelopen jaren veel hipper geworden, maar er is nog geen onwijze doorloop op doordeweekse dagen. Daardoor is het nog niet zo druk als wij willen, terwijl de huren niet laag zijn.”

Zelf zitten de ondernemers ook niet stil. “We hebben een plattegrond gemaakt, de The Hague Shopping Route, samen met winkeliers van het Noordeinde en de Molenstraat,” vertelt Khouw. “Juist om onze straten met elkaar te verbinden.” Ze hoopt wel dat de bordjes waarop attracties als het Vredespaleis staan aangegeven worden aangepast. “Die zijn al jaren hetzelfde.” En Yilmaz: “In het Hofkwartier hangen kroontjes om aan te geven dat je in deze koninklijke buurt bent. Het zou leuk zijn om ook op een creatieve manier aan te geven dat je in het Zeeheldenkwartier bent of er bijna bent. Denk aan tegels met bijvoorbeeld een boot erop in combinatie met borden. Faciliteer de mensen die naar Den Haag komen door hen te wijzen op de leuke winkelstraten.” Yilmaz stelt schriftelijke vragen aan het college van B en W over de bewegwijzering.