Haagse VVD in de pers: ‘Airbnb-taks terug in wijk’

Telegraaf, dinsdag 4 juni 2019

door Germa Graveland

Geïnde toeristenbelasting van overnachtingen in Airbnb-accommodaties zou rechtstreeks terug in de ’eigen’ wijk moeten vloeien. Dat vindt de VVD in Den Haag.

„Airbnb juichen we toe, als de regels maar gevolgd worden en er geen overlast is voor de buurt. Met de extra inkomsten van de toeristenbelasting kan de hele wijk meeprofiteren”, aldus VVD-raadslid Ayse Yilmaz.

Ze dient schriftelijke vragen in over het onderwerp, met vooral veel ’controlevragen’ om te kijken of de gemeente deze nieuwe toerismetak inmiddels goed in beeld heeft. „We zien bij andere steden dat er problemen zijn met deze vorm van vakantieverhuur en dat beleid dan eigenlijk te laat komt. Dat is in Den Haag niet het geval. Er zijn wel wat signalen van overlast, maar we zitten nog lang niet aan de probleemkant. We kunnen leren van de steden waar het wel fout is gegaan”, aldus Yilmaz.

In Den Haag waren er eind 2017 volgens Airbnb zelf 1400 aanbieders. De liberalen willen weten wat nu de stand van zaken is en wat de resultaten zijn van de actieve opsporing van illegale vakantieverhuurders. De stad staat verhuur van een koopwoning toe als sprake is van incidentele verhuur, aan niet meer dan vier personen tegelijk, zonder overlast én als toeristenbelasting wordt betaald. Zo niet, dan wordt handhavend opgetreden.

Ook wil Yilmaz weten wat de opbrengsten van de toeristenbelasting uit Airbnbs zijn. Een maand geleden stelde de PvdA ook vragen, omdat uit onderzoek van AirDNA bleek dat in 2018 er 226.000 overnachtingen in Haagse Airbnbs waren, bijna een kwart meer dan in 2017. De partij vindt dat het ten koste gaat van de betaalbare huurwoningen en de leefbaarheid.