Haagse VVD in De Telegraaf: ’Haagse jonge werkloze aan de slag in Westland’ 

Haagse VVD in De Telegraaf: ’Haagse jonge werkloze aan de slag in Westland’ 

De Telegraaf, 21 juni 2018

door Germa Graveland

Westlandse bedrijven – zowel in de tuinbouw, horeca als administratie – zitten te springen om seizoenswerkers terwijl in Den Haag de ’vijver met jonge werklozen overloopt’.

Onbegrijpelijk, aldus het Haagse VVD-raadslid Judith Oudshoorn. Ze wil dat zo snel mogelijk de koppeling wordt gemaakt.

„Het is slechts tien kilometer verderop. Jongeren kunnen op de fiets stappen en aan de slag. Vinden we seizoenswerk soms niet belangrijk genoeg om als gemeente voor in actie te komen?”, zucht Oudshoorn. „Ik weet dat het zwaar werk is, maar geld komt niet zo maar aanvliegen. Werken is goed voor je, het zorgt ervoor dat je onafhankelijk wordt en niet meer leunt op de overheid.”

Oudshoorn weet dat de afgelopen jaren verschillende partijen hebben gepleit voor begeleiding van Haagse werklozen naar de kassen. Telkens werd gezegd dat er contact was met het midden- en kleinbedrijf. „Ik heb vier tuinders gesproken en zij hebben nooit iemand van de gemeente aan de lijn gehad. We laten onze regionale mkb’ers in de steek.”

Ook schermde het vorige Haagse college met een mislukte proef uit 2015, toen Rotterdam samen met regiogemeenten 150 bijstandsgerechtigden in de glastuinbouw wilde laten werken. „Dat ging mis door de slechte organisatie. Maar ik wil nu vooral dat jeugdwerklozen aan de slag gaan als seizoenswerker. Ik snap wel dat iemand die langdurig in de bijstand zit een langer en complexer traject is.” Oudshoorn wil graag nog voor dit zomerseizoen actie van de gemeente met een plan van aanpak om Haagse jongeren te koppelen aan openstaande vacatures in het Westland.