Haagse VVD in de pers: ‘Werkloze kan in de bouw’

, Den Haag

Telegraaf, 20 april 2017

VVD: Plan voor ambachtslieden

DEN HAAG

door Germa Graveland

Den Haag moet samen met bouwers en ROC’s een plan maken om werkzoekenden én jongeren zonder diploma’s op korte termijn in te zetten als elektriciens, timmermannen en loodgieters. De VVD in de hofstad vindt het niet te rijmen dat zo veel Hagenaars thuiszitten met een uitkering, terwijl de bouwsector schreeuwt om personeel.

„Ongeveer iedere werkgever in de bouw heeft een tekort aan ambachtslieden. En wij als Den Haag hebben zo veel mensen die op de bank zitten, maar wel aan de slag willen en kunnen”, aldus VVD-raadslid Judith Oudshoorn. „Dat moet toch te koppelen zijn.”

Volgens prognoses heeft de bouwsector de komende vier jaar zo’n 14.000 nieuwe gespecialiseerde arbeidskrachten nodig. De hofstad had aan de andere kant in januari 2017 37.684 werkzoekenden en 25.920 mensen met een bijstandsuitkering. Daarnaast telt de stad een grote groep werkloze jongeren zonder startkwalificatie.

„Ik zeg niet dat makkelijk is, maar ik denk wel dat we het als gemeente verplicht zijn om te kijken hoe we de ondernemers met hun vraag en deze mensen aan elkaar kunnen koppelen. We zijn het verplicht aan de werkzoekenden, maar ook aan de ondernemers – de ruggengraat van onze gemeenschap.” Oudshoorn heeft zelf geen pasklare oplossingen en wil niet speculeren over ideeën als werk/leertrajecten of teams aangestuurd door een ervaren ambachtsman. „Laten we dat ook niet op het stadhuis gaan bedenken. De gemeente kan hierin een faciliterende rol innemen, de brancheorganisaties en de onderwijsinstellingen weten wat werkt en wat niet.”