Haagse VVD in de pers: ‘Gratis ov voor congresganger’

, Den Haag

Telegraaf, woensdag 27 juni 2018

Zorgen World Forum over bereikbaarheid:

door Germa Graveland

Den Haag – Om Den Haag als beste uit de bus te laten komen bij het binnenhalen van grote congressen, moet het openbaar vervoer gastvrijer. Een betere verbinding van Den Haag Centraal naar het World Forum zou helpen, maar ook gratis of heel goedkoop reizen voor congresgangers verbetert de concurrentiepositie van de stad.

Dat stelt Michiel Middendorf, general manager van het World Forum. Den Haag doet het goed op het gebied van congressen, zo geeft hij gelijk aan. ‘Laten we zeggen dat we nu op een 8 zitten, maar we willen naar de 10. Bereikbaarheid is dan wel de grootste uitdaging.’

Een grote zorg is dat vanaf station Den Haag Centraal er geen directe stop is bij het gebouw, en daarbovenop komt dat de halte World Forum van tramlijn 16 vanaf Den Haag Hollands Spoor dreigt te verdwijnen. ‘Waarom is er via de HTM en de gemeente geen direct vervoer te regelen?’, aldus Middendorf.

De VVD is het eens met Middendorf en wijst op het coalitieakkoord, waarin de ambitie staat om de positie van Den Haag als congresstad te verbeteren. Aantrekkelijker ov hoort daarbij, aldus de liberalen. ‘We weten dat het moment gaat komen dat als we niets doen het World Forum bijna niet meer bereikbaar is, zeker na de herinrichting van de Frederik Hendriklaan. Wat gaan we daaraan doen?’, aldus raadslid Judith Oudshoorn. De partij wil dat de gemeente met vervoerder HTM in gesprek gaat om tot een ‘actieplan congresgangers’ te komen.

Middendorf benadrukt dat het World Forum, één van de grotere congreslocaties in de regio, de concurrentie moet aangaan met steden als Berlijn, Madrid en Praag. ‘We verkopen ‘bestemming Den Haag’. Het gebouw is niet zo belangrijk, het gaat om het totaal plaatje’, legt Middendorf uit.

‘Bereikbaarheid is daar een onderdeel van. Mensen kunnen een taxi pakken, maar we zien dat -zeker met alle aandacht rondom duurzaamheid- bezoekers ook voor het ov kiezen. In andere steden kunnen congresgangers bijvoorbeeld gratis of heel goedkoop onbeperkt reizen.’ Hij hoopt dat HTM en de gemeente mee willen denken. ‘Houd het simpel. Toegang op vertoon van de congresbadge bijvoorbeeld. Als buitenlander is reizen met het ov al lastig genoeg.’

Beter of gratis ov voor congresgangers kost geld, maar zowel de VVD als Middendorf wijzen op het economische belang. ‘Elke internationale congresganger geeft per dag 350 euro uit in de stad. Elke fulltime baan in het World Forum levert tien banen in de stad op. In 2014 hadden we 24 fulltimers, nu zitten we al over de 50’, aldus Middendorf.