Haagse Victory Boogie Woogietunnel voltooid

, Den Haag
Haagse Victory Boogie Woogietunnel voltooid

De Victory Boogie Woogietunnel is een feit. Vandaag, donderdag 10 januari, werd in Den Haag de aankomst van tunnelboormachine Catharina-Amalia gevierd. De boormachine startte 15 januari 2018 met haar ondergrondse reis. In een jaar tijd werden twee tunnelbuizen van 1,6 kilometer gebouwd. De tunnel maakt onderdeel uit van de Rotterdamsebaan, de weg die vanaf juli 2020 de snelwegen A4/A13 met de Centrumring van Den Haag verbindt.

Wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling): “Met veel vakmanschap en inzet is de nieuwe entree van Den Haag gebouwd. Het boren van de Victory Boogie Woogietunnel is vlot en veilig verlopen en de laatste fase van de bouw van de Rotterdamsebaan kan nu beginnen. Vanaf de zomer van 2020 krijgt Den Haag met de weg een belangrijke nieuwe entree zodat de Binckhorst snel vanaf de snelweg te bereiken is voor de duizenden nieuwe bewoners. De nieuwe tunnel is ook goed voor de bereikbaarheid van onze groeiende stad.”

Planning
In 2019 wordt de Rotterdamsebaan verder afgebouwd. In de Binckhorst wordt de Binckhorstlaan opnieuw ingericht en de toerit van de Rotterdamsebaan afgemaakt. In de tunnel worden alle benodigde installaties en systemen aangelegd. Ook komen er zes dwarsverbindingen tussen de twee tunnelbuizen, die later dienen als vluchtwegen als de weg in gebruik is. De tunnelboormachine wordt gedemonteerd en gaat terug naar de fabrikant. Het fabrieksterrein met de installaties die nodig zijn voor het boorproces wordt opgeruimd. De ruimte die vrijkomt, wordt gebruikt voor de verdere aanleg van de Rotterdamsebaan en een nieuw parkeerterrein van familiepark Drievliet. De toerit van de Rotterdamsebaan aan de zijde van knooppunt Ypenburg wordt ook afgemaakt en de ingang van de tunnel krijgt daar een dak van zonnepanelen. Eind 2019 is de Rotterdamsebaan zo goed als klaar. Vervolgens start een periode waarin alle systemen en installaties getest worden. In juli 2020 gaat de Rotterdamsebaan open voor verkeer.