Haag Wonen: Wèl bouwen voor illegalen

DEN HAAG | Een speciaal pension voor illegale Bulgaren zou de beste oplossing zijn voor de overlast die deze groep veroorzaakt in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. Dat zegt directeur W. Gestel van de Haagse woningcorporatie Haag Wonen.

door_________
Axel Veldhuijzen


Volgens Gestel veroorzaken de illegalen zoveel overlast in de twee Haagse wijken doordat ze met te veel mensen in oude woningen worden gehuisvest. De illegaal in Nederland wonende Bulgaren huren vaak een bed van huisjesmelkers. Bij politieacties zijn de afgelopen maanden in bovenhuizen en eengezinswoningen tientallen slaapplaatsen aangetroffen.
Gestel meent dat de illegalen, ondanks hun illegaliteit, ook recht hebben op menswaardige huisvesting. Hij zegt illegale arbeid ‘als Nederlander’ af te wijzen, maar uit pragmatisch oogpunt toch te kiezen voor het leveren van basisvoorzieningen aan deze groep.
In een bijlage van het jaarverslag over 2002 roept Haag Wonen de politiek op tot steun voor de ontwikkeling van ‘kamergewijze verhuur aan deze vooral alleenstaande en werkende mannen’.
Die oproep is bij de VVD helemaal niet in goede aarde gevallen. Zowel het gemeenteraadslid A. Mulder als het Tweede-Kamerlid A. Visser (beiden VVD) noemt het plan ‘bezopen’. Mulder heeft het Haagse gemeentebestuur om opheldering gevaagd. Visser zegt dat het idee politiek onverkoopbaar is.


Bron: Haagsche Courant (22-08-2003)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *