Geld bestrijding criminaliteit naar grote steden

DEN HAAG | De achthonderd miljoen euro die de nieuwe coalitie heeft vrijgemaakt voor de bestrijding van criminaliteit moet alleen naar de vier grote steden. Dat stellen de fractievoorzitters van de VVD en het CDA in de gemeenteraden van Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam in een brief aan de fractievoorzitters van de regeringspartijen CDA, LPF en VVD.

Als het beschikbare bedrag wordt uitgesmeerd over meer steden ‘heeft niemand iets’, meent de Haagse VVD-fractievoorzitter P. Smit. “Als de regering de komende vier jaar resultaat wil boeken op het gebied van criminaliteitsbestrijding moet ze dat geld geconcentreerd uitgeven”, vindt hij.
‘Als we die achthonderd miljoen in vier jaar weer uitsmeren over het hele land, ben je de grote criminaliteitshaarden nog steeds aan het verwaarlozen’, staat in de gisteren verstuurde brief, die ook is ondertekend door de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Volgens Smit verwacht de kiezer twee dingen van de nieuwe regering: ‘een goed integratiebeleid en effectieve misdaadbestrijding’. “Op die punten zijn ze gekozen en op die punten wordt het kabinet afgerekend”.
Smit en de medeopstellers van de brief hopen dat er in de aanloop naar de Algemene Beschouwingen serieus over het plan wordt nagedacht. “Wij zijn in elk geval bloedserieus”, aldus Smit. Volgens hem is het de eerste keer dat zoveel fractievoorzitters uit verschillende gemeenten met een gezamenlijk plan komen. Het extra geld dat eventueel voor de Haagse regio vrij zou komen, moet volgens Smit vooral worden besteed aan het versterken van politie en justitie. Zo moet de recherche veel meer op sterkte worden gebracht.
Smit: “Op aangiftes moet een vervolg komen. Nu blijven er veel te veel aangiftes liggen”.
Het geld zou ook voor het onlangs door de gemeente afgekondigde veiligheidsplan gebruikt kunnen worden. Met het plan wil Den Haag een zestal punten, waaronder jeugdcriminaliteit en geweldsdelicten, aanpakken. Eerder dit jaar pleitte korpschef Wiarda van politie Haaglanden al voor extra geld voor zijn korps. Wiarda wil de komende vier jaar 200 miljoen euro hebben van de regering. Het geld is volgens hem nodig voor vierhonderd extra agenten die het korps moeten gaan versterken.


Bron: Haagsche Courant (07-09-2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *