Eerste Haags referendum in de zomer?

DEN HAAG | Het eerste Haagse referendum zou komende zomer kunnen worden gehouden. Als de D66- en VVD-fracties in de gemeenteraad hun zin krijgen, is de verordening die zo’n volksraadpleging mogelijk maakt vanaf februari of maart geldig.

Hagenaars hebben drie maanden de tijd om voldoende handtekeningen (10.0000) te verzamelen voor het onderwerp dat hen na aan het hart ligt.
“Het is een feestdag voor de democratie”, zei R. van Lente (D66) gistermiddag tijdens de presentatie van het initiatiefvoorstel dat samen met de VVD is gemaakt. “Dit is helemaal D66.” Dubbel jammer dus dat de belangstelling van de pers voor het onderwerp zeer gering bleek te zijn. Het is tenslotte hét kroonjuweel van D66 dat het licht zag. “Drie keer is scheepsrecht”, zei Van Lente, verwijzend naar de eerdere pogingen in 1996 en 2000 om een referendum te realiseren.
Den Haag is zo ongeveer de laatste stad in Nederland die een referendumverordening krijgt. “We hebben kunnen leren van de fouten van andere steden”, aldus VVD- woordvoerder P. van Woensel over de verlate aandacht voor het onderwerp.
Kenmerkend is de belangrijke rol die de gemeenteraad behoudt. Inwoners kunnen een referendum afdwingen, als er 10.000 handtekeningen zijn verzameld. Niet over alle onderwerpen is een referendum te houden: om een volksraadpleging mogelijk te maken moet in een vroeg stadium een startdocument worden gemaakt waarbij verschillende oplossingen worden gegeven. “Het is bedoeld voor alerte burgers”, aldus Van Lente.
D66 en VVD hebben het initiatiefvoorstel gisteren ingeleverd bij de burgemeester. De verwachting is dat de gemeenteraad het voorstel in november of december bespreekt. Mocht er een meerderheid te vinden zijn (D66 en VVD hebben samen 11 van de 45 zetels in de raad), kan de verordening in het voorjaar van 2003 geldigheid krijgen. Van Lente: “En dan is het wachten op het eerste referendum.”
De onderwerpen die passen bij een referendum zijn volgens de initiatiefnemers legio: van de sloop van Zuidwest tot de subsidie voor De Appel.


Bron Haagsche Courant (29-10-2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *