De Haagse VVD in de pers: Wethouder diep door het stof om parkeerregels

, Centrum

Algemeen Dagblad, vrijdag 12 mei 2017

De Bruijn: ‘Dit was gewoon fout’

Den Haag – Verkeerswethouder De Bruijn ging gisteren diep door het stof. Hij verontschuldigde zich voor de beroerde invoering van de nieuwe parkeerregels in het centrum: ‘Dit was gewoon fout’.

Ook nam de wethouder maatregelen om de binnenstadbewoners en -ondernemers tegemoet te komen. Zo wordt de overgangsperiode van een paar dagen (waarin geen bekeuringen worden uitgedeeld) verlengd tot een maand. De Bruijn gaat ook de wijk alsnog uitgebreid informeren over de nieuwe parkeerregels. De lokale politiek beloofde hij een evaluatie over drie maanden.

Zonder er ruchtbaarheid aan te geven, voerde de gemeente Den Haag vorige week woensdag plots een uitgebreid pakket aan parkeermaatregelen door. De meest in het oog springende: betaald parkeren op straat mag voortaan nog maar maximaal twee uur achtereen.

Dramatisch

Ondernemers en bewoners moesten het nieuws via deze krant vernemen. Een uitlegbrief viel bij veel bewoners pas na de invoering op 3 mei in de bus. Bovendien viel er volgens sommigen ‘geen touw vast te knopen’ aan de foldertekst. ‘De gemeentecommunicatie is niet eerder zo slecht geweest als nu’, concludeerde de Buurtschap Centrum 2005.

Hoewel de wethouder ruiterlijk toegaf dat het met de informatievoorziening fout was gegaan, bleef hij lovend over de inhoud van de parkeermaatregelen. Zo is hij ervan overtuigd dat vooral de bewoners in het centrum profiteren van, bijvoorbeeld, de maximaal toegestane twee uren parkeren op straat.

Tot nu toe hadden ze veel last van automobilisten die net zo lang door het centrum reden tot ze een geschikte plek hadden gevonden. ‘Er zal nu veel minder zoekverkeer zijn’, zei hij in een commissiedebat. ‘Langparkeerders zullen geneigd zijn hun heil in een parkeergarage te zoeken’. Ook is het volgens de wethouder gunstig dat er een einde komt aan de 30-minutenplekken in enkele winkelstraten: die worden slecht gebruikt en staan te veel leeg.

Niet iedereen in de politiek is overtuigd. Zo maakt de VVD, aanvrager van het debat, zich zorgen over de gevolgen van maximaal twee uur straatparkeren voor ondernemers in het centrum. Een restauranthouder: ‘Twee uur is voor onze bezoekers echt te weinig. Dan zitten ze aan het dessert en moeten ze opeens weg.’D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *