Aanpak criminele Antillianen

DEN HAAG | Het onlangs gepresenteerde plan van aanpak voor Antilliaanse jongeren in Den Haag kan en moet beter. Dat vinden de gemeenteraadsfracties van CDA en VVD.

De twee partijen pleiten onder meer voor internaten voor criminele jongeren en zogeheten doorstroomhuizen voor tienermoeders. Er moeten volgens de twee partijen intensieve voorlichtingsprojecten komen, inburgeringscursussen op maat worden aangeboden en persoonlijke coaches worden ingezet. CDA en VVD deden hun voorstellen in een gezamenlijke verklaring.
De partijen willen begin 2003 een startconferentie organiseren met vertegenwoordigers van de gemeente, welzijnsorganisaties, de Antilliaanse gemeenschap en de overheid op de Antillen.

Vier groepen
Het gemeentelijke plan van aanpak werd twee weken geleden gepresenteerd. Er is een bedrag van 1,1 miljoen euro beschikbaar. Het plan richt zich op vier verschillende groepen: de harde kern van criminelen, de schoolgaande jeugd, nieuwkomers en de niet-geregistreerde jongeren. Via tal van projecten moeten criminele jongeren aan werk of een opleiding worden geholpen.
Om beter met de jongeren in contact te kunnen komen, krijgen enkele tientallen politieagenten van het korps Haaglanden een cursus Papiamento en Antilliaanse cultuur. Van de schoolgaande jeugd moet worden voorkomen dat zij het onderwijs voortijdig de rug toe keren. Dat moet gebeuren door intensieve begeleiding.
Nieuwkomers zullen volgens het plan beter worden geholpen bij het vinden van werk en woonruimte. Ook moet de uitval uit inburgeringsprogramma’s worden teruggedrongen. In Den Haag leven ruim 3000 Antillianen tussen de 12 en 24 jaar. Van de Antilliaanse jongeren komt jaarlijks bijna negen procent met de politie in aanraking.

 

Bron: Haagsche Courant (25-11-2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *