Aanklacht arts tegen Smit

DEN HAAG | De Haagse VVD-fractievoorzitter P. Smit moet zich misschien bij de rechter verantwoorden voor zijn uitspraken over vitamine-D-tekort bij moslimvrouwen. Volgens de Amsterdamse huisarts N. Makdoembaks heeft Smit aangezet tot haat tegen moslims. Hij heeft een strafklacht ingediend.

door Axel Veldhuijzen

Smit en Makdoembaks blijken al maanden een uitgebreide briefwisseling te hebben over de uitspraken van de Haagse VVD’er. Smit beweerde in juni na lezing van een rapport van de Haagse GGD dat veel moslimvrouwen een tekort aan vitamine D hebben omdat zij een hoofddoek dragen en van hun man maar zelden naar buiten mogen. Om hen via zonlicht toch voldoende vitamine D binnen te laten krijgen pleitte hij voor de promotiecampagne ‘Zet uw vrouw in het zonnetje’.

Beledigend
Makdoembaks vond de uitspraken beledigend en ‘medisch onjuist’. Alle allochtonen met een donkere huid, ook niet-moslims, hebben volgens hem in het zonarme Nederland al snel een tekort aan vitamine D. “Ook Somalische jongetjes die het hele jaar buitenspelen moeten er nog altijd vitamine D bij blijven slikken, omdat ze anders een tekort krijgen”. Een tekort aan vitamine D kan tot gewrichtspijn en problemen met de botten leiden.

Rectificeren
De Amsterdamse huisarts die namens de partij Solidariteit Zuidoost in de deelraad van Amsterdam-Zuidoost zit, vroeg Smit eerst om zijn uitspraken te rectificeren. Die weigerde dat pertinent; volgens eigen zeggen alleen al om het feit dat meningen niet te rectificeren zijn.
De twee besloten uiteindelijk om elkaar over het onderwerp te spreken. Smit wilde niet naar Amsterdam en Makdoembaks niet naar Den Haag komen. Daarom besloten ze tot een rendez-vous op neutraal terrein: het stationsrestaurant van Leiden. Smit herhaalde daar zijn eerdere aanbod voor een openbare discussie over het onderwerp. Makdoembaks wilde dat wel, maar alleen op de voorwaarde dat Smit eerst zijn uitspraken zou rectificeren. Die weigerde dat weer, wat het einde van het onderhoud in Leiden betekende.

‘Absurd’
De Haagse fractievoorzitter noemt de uiteindelijke beslissing van Makdoembaks om naar de rechter te stappen ‘absurd’. “Ik denk dat een aanklacht voor de moord op Kennedy meer kans maakt, maar ik moet het maar over me heen laten komen”, aldus Smit gistermiddag.
Makdoembaks denkt daarentegen een goede kans bij de rechter te maken, omdat de uitspraken van Smit hem ‘geestelijk beschadigd’ zouden hebben.
De Amsterdamse huisarts zorgde eerder al een paar keer voor ophef. Zo schreef hij recepten voor Surinaamse puntjes uit voor patiënten die geen geld hadden om hun kinderen een ontbijt te geven. De parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp ondervroeg hem over de gezondheidsproblemen die Bijlmerbewoners na de ramp zouden hebben.
Praktisch als enige huisarts in het stadsdeel hield Makdoembaks vol dat veel Bijlmerbewoners door de ramp ziek waren geworden. Die beweringen leidden tot hevige ruzie met andere Amsterdamse artsen. Het bezorgde hem drie maanden schorsing, opgelegd door het Medisch Tuchtcollege.

Euthanasie
De rechter veroordeelde arts Makdoembaks in 1997 ook tot drie maanden voorwaardelijke celstraf, omdat hij geen andere arts had geraadpleegd bij de euthanasie op een vrouw.

 

Bron: Haagsche Courant (25-10-2002)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *