Waarom de Haagse VVD tégen legaliseren van wietteelt is

, Den Haag

Een veel besproken onderwerp, de legalisering van de wietteelt. Er zijn tal van onderzoeken gedaan, meters papier. Maar hoe zit het nu eigenlijk? VVD-raadslid Ingrid Michon legt uit:

Het mag niet
Internationale afspraken, waar Nederland zich aan heeft verbonden, maken het op dit moment niet mogelijk om over te gaan tot (experimenten met) regulering van de teelt. Voor de liefhebber: zie het rapport “Internationaal recht en cannabis” uit 2014.

Stel dat je deze internationale kaders als Internationale Stad van Vrede en Recht naast je neerlegt:

Het kan niet
Door de aangenomen motie Oskam van 17 mei 2015 geeft het kabinet nul ruimte aan gemeenten om “onderzochte plannen naar gereguleerde wietteelt ook daadwerkelijk in de praktijk te realiseren”.

Stel dat je je als Den Haag niets gelegen laat aan de kaders vanuit het Binnenhof:

Het werkt niet
Het merendeel van de teelt is bestemd voor de export. Hierover is altijd het meeste gedoe. Want hoe weet je nu wat de omvang is van een illegale sector? Het KLPD, Korps Landelijke Politiediensten, schatte in 2012 het percentage bestemd voor de export op 80%. Dat is gevalideerd, het WODC, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, stelt dat het percentage dat bestemd is voor de export ligt tussen de 78-95%. Laat het 60% zijn. Het merendeel van de teelt is bestemd voor de export. Dus met regulering van de binnenlandse markt is het overgrote deel van de illegale hennepteelt niet weg.

Maar stel dat je deze cijfers niet gelooft:

Wie wil dit?
Niet onze handhavers. De politie en het OM zijn faliekant tegen legalisering. Het argument dat je na regulering tenminste weet wat wel en niet deugt, gaat volgens hen nu juist niet op. Krijgt elk plantje voor de binnenlandse consumptie een branchekeurmerk?

Dus:

Welk probleem lossen we nu eigenlijk op?
Van de coffeeshop? Nee, dat is een normaal bedrijf, gehouden aan de AHOJG criteria. We vallen hen niet lastig met vragen over de wijze van bevoorrading.
Van de illegale wietteler? Het merendeel van de wietteelt blijft illegaal, de export van wiet is immers financieel zeer aantrekkelijk.

Kortom
Het legaliseren zien wij niet zitten. De regels én wensen van velen zijn er niet naar. Maar wij  blijven staan achter de huidige gedoogconstructie. Dat is een vreemd construct, maar wel een vreemd construct om te koesteren. In Nederland mag en kan je blowen, dat blijft een eigen keuze. En als er spraken is van legaliseren, is dat niet iets wat we alleen (kunnen) doen. Niet alleen als stad Den Haag en ook niet alleen als land Nederland. Legaliseren doen we op het moment dat alle landen in de EU hier gezamenlijk toe besluiten.

Foto: youtube