Vergeet de ondernemers niet!

, Benoordenhout

Vorige week ging ik op bezoek bij de ondernemers aan het Willem Royaardsplein. Voor dit plein staan grootse plannen op de agenda. De ondernemers zijn echter bezorgd over wat deze opknapbeurt voor hun bedrijf betekent.

Ze zijn het er allemaal over eens: een opknapbeurt van het plein is meer dan welkom! Maar de grote verbouwing boezemt wel angst in. Gebouwen gaan met deze plannen plat, ondernemers moeten dan verhuizen, ze zitten tijden gevangen in een bouwplaats. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat hun winkels minder makkelijk bereikbaar zijn. De ondernemers zien hun omzet al dalen en vrezen voor faillissement.

De situatie bij het Willem Royaardsplein staat niet op zichzelf. Waar plannen zijn voor de buitenruimte, zal elke betrokken ondernemer zijn oren spitsen. Het is mooi dat de buurt wordt opgeknapt, maar tijdens de werkzaamheden is het voor hen lastiger om klanten te blijven trekken. Ze willen daarom graag zo vroeg mogelijk duidelijkheid over wat er gaat gebeuren: wanneer starten de werkzaamheden, hoe blijft het gebied bereikbaar en hoe wordt dit aan de omgeving gecommuniceerd. De Haagse VVD wil absoluut niet dat een ondernemer de dupe wordt van het onderhouden en beter maken van pleinen en straten.

Goede communicatie over werkzaamheden is van groot belang. Ondernemers begrijpen dat een stad zich moet blijven ontwikkelen en dat dat op de lange termijn ook goed is voor hun zaak, maar ze willen wel weten waar ze aan toe zijn. En terecht. De VVD heeft er daarom in 2013 al extra geld vrijgemaakt in de begroting om samen met ondernemers die geraakt worden door verbouwingswerkzaamheden op tijd te zoeken naar goede oplossingen.

En daarom blijven wij ook met deze ondernemers in gesprek. Welke informatie mist er? Wat zijn de wensen? We hebben het college gevraagd om bij wegwerkzaamheden al voordat de werkzaamheden starten goed te laten zien dat de winkels en horeca bereikbaar blijven. Zij zorgen immers voor de reuring op en rond deze pleinen, ook na de werkzaamheden. Voor het Willem Royaardsplein houden we vinger aan de pols. De plannen voor het plein worden binnenkort bekend gemaakt. En in de tussentijd hoop ik dat u zich niet laat afschrikken door werkzaamheden. Uw bakker, stomerij of restaurant is wel bereikbaar en u bent als klant meer dan welkom!

Foto: Wikimedia