Tégen kraken!

, Scheveningen

Kraken is een misdrijf. Daarover geen misverstand. Sowieso hoor je met je tengels van andermans spullen af te blijven. En dat twee panden op Scheveningen nu gekraakt zijn door lieden die van het ene kraakpand naar het andere kraakpand hoppen, betekent dat dit veelplegers zijn, recidivisten. Ze noemen zich ‘Autonoom Centrum’, maar autonoom huur of hypotheekrente betalen, zit er niet in!

Mijn eerste reactie was: direct leegvegen die panden. En deze recidivisten moeten zwaarder gestrafd worden. Dat vind ik nu, na een week, nog steeds. Alleen is dat in Nederland niet zo eenvoudig. Eerst moet de eigenaar aangifte doen. En dan zal de officier van justitie een beslissing moeten nemen. Laten we hopen dat dit snel geregeld wordt. De gemeente speelt momenteel op dat punt geen rol. We hebben als VVD Den Haag het college wel gevraagd hoe de gemeente mensen van wie een pand wordt gekraakt, kan bijstaan. Bijvoorbeeld bij het doen van aangifte.

Ik lees reacties dat kraken ‘net goed’ is voor een eigenaar die zijn panden laat verkrotten. Bijvoorbeeld voor de eigenaar van het pand aan de Harstenhoekweg (het voormalige hotel Patria). Volgens mij moet je twee verschillende discussies niet met elkaar vermengen. Ja, de panden zien er daar niet meer uit. En ik vraag me af of de gemeente de eigenaar niet heeft aangeschreven om de panden op te knappen, terwijl hij ondertussen doorzoekt naar een mogelijke (her)ontwikkeling van de locatie? We weten niet of er afspraken zijn gemaakt, wat de plannen voor (her)ontwikkeling zijn en in welk stadium. En hoe zit het met het asbestonderzoek dat volgens de eigenaar net is gedaan; is dat in opdracht van de gemeente geweest en zou de gemeente op dat punt dan nu niet in actie moeten komen? Dat moet je eerst weten voor je oordeelt over de eigenaar.

Maar ook al zien de panden er niet uit en duurt (her)ontwikkeling allemaal wel heel lang, dat geeft natuurlijk niemand het recht om dan maar tot kraken over te gaan. En dat onder het moto ‘dan worden ze tenminste nuttig gebruikt’. Ik geloof niet dat de krakers hebben aangeboden huur te betalen. Het is feitelijk dus niet meer dan ordinaire diefstal. Dat geldt ook voor de spullen die er nog stonden van de vorige huurder. En het is toch de wereld op zijn kop, dat de huurder nu haar spullen moet terugvragen!

​De eigenaar werd geciteerd in de krant dat hard wordt gewerkt aan plannen voor een ontwikkeling aan de Harstenhoekweg. Ik hoop van harte dat de panden bij een herontwikkeling behouden blijven. Of tenminste dat een herontwikkeling in dezelfde stijl zal worden uitgevoerd. Omdat de krakers niet echt de naam hebben dat zij goed zorgen voor een pand dat ze hebben gekraakt, lijkt me kans op behoud trouwens met de dag dat ze er langer zitten, kleiner worden.