Stevigere aanpak spijbelen

, Den Haag
De VVD in de Haagse gemeenteraad wil dat (ouders van) spijbelaars harder aangepakt worden. Uit het Jaarplan Leerplicht, dat gisteren naar de raad is gestuurd, blijkt dat het aantal spijbelaars hoger is dan gedacht.  Dit komt vooral doordat het aantal verzuimcontroles is opgevoerd. Dit laatste is goed nieuws.  Maar, wij constateren ook, dat er enkel in 15 gevallen is gedreigd met het nemen van maatregelen. Van dit aantal is slechts één keer daadwerkelijk overgegaan tot actie. Dat is wat de VVD betreft nog niet voldoende.
 
Spijbelen kan vandalisme en criminaliteit tot gevolg hebben. Het volgen van onderwijs zorgt ervoor dat onze kinderen zich kunnen ontwikkelen en een vak kunnen leren dat bij hen past. Wanneer dit niet gebeurt, wordt de kans op participeren in de samenleving en het vinden van werk klein. Daarom is de VVD voorstander van het hard aanpakken van spijbelen. Ook ouders hebben een grote verantwoordelijkheid in het voorkomen van spijbelen en dienen daarop te worden aangesproken. Als dat geen effect heeft, is het nemen van strenge maatregelen noodzakelijk.
 
In 2010 heeft de VVD de verantwoordelijke wethouder opgeroepen om spijbelen harder aan te pakken. Een van de toen ingevoerde maatregelen was het korten op kinderbijslag wanneer blijkt dat het spijbelen van een kind uit de hand loopt. Inmiddels is gebleken dat dit een effectieve maatregel is, maar die wordt helaas nog te weinig ingezet tegen spijbelaars en hun ouders. Voormalig onderwijswethouder Sander Dekker (VVD) heeft het aanpakken van voortijdig schoolverlaten en spijbelen tot een speerpunt van het onderwijsbeleid gemaakt. Deze aanpak is voortgezet in de huidige collegeperiode. Wat de VVD betreft moet deze steviger worden doorgezet.
 
Foto: Valerie Everett – Flickr (cc)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *